Nederland

Wie mag er eigenlijk níet stemmen in Nederland?

14 maart 2017 21:15 Aangepast: 15 maart 2017 15:11
Beeld © ANP

In de meeste Amerikaanse staten verlies je je stemrecht als je in de gevangenis hebt gezeten. Hoe zit dat eigenlijk in Nederland? Zijn er hier groepen mensen die niet mogen stemmen voor de Tweede Kamer?

Iedereen in Nederland die 18 jaar is of ouder én de Nederlandse nationaliteit heeft, mag stemmen. Ook Nederlanders die in de gevangenis zitten. De groep mensen die géén stem mag uitbrengen, is heel klein. 

Hulp ontvangen

Die groep bestaat uit twee delen. Enerzijds zijn er de verstandelijk beperkten. Zij hebben stemrecht, maar moeten wel zelfstandig kunnen stemmen.

"Een medewerker van het stembureau mag deze mensen wel assisteren bij de procedure", zegt Marjolein Walsmit van de Kiesraad. "Maar zij mogen, in tegenstelling tot mensen met een lichamelijke beperking, geen hulp ontvangen in het stemhokje."

Gevangenisstraf

In de praktijk komt het er op neer dat mensen met een verstandelijke beperking zelf de afweging mogen maken: kan en wil ik zelfstandig stemmen? 

Anderzijds zijn er een handjevol Nederlanders die het kiesrecht ontzegd is. "De rechter kan besluiten iemand het kiesrecht te ontnemen, als hij een gevangenisstraf van minimaal een jaar oplegt", zegt Walsmit.

Ontzetting

Dat gebeurt tegenwoordig overigens maar zelden. In 2005 eiste het OM dat Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, zijn kiesrecht kwijt zou raken. De rechter ging daar niet in mee.

Buiten Mohammed B. vroeg het OM in nog een paar gevallen om ontzetting uit het kiesrecht. Elke keer weigerde de rechter. Het kiesrecht is immers een zeer belangrijk onderdeel van onze democratie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore