Economie

Toekomstmakers leestips: wat je dit weekend nog moet lezen

19 september 2014 16:50 Aangepast: 19 september 2014 16:59
Beeld © Thinkstock

Elke week komen er te veel artikelen voorbij om allemaal te lezen. In het weekend kun je weer even lekker bijlezen, ook online. We hebben een aantal tips verzameld om je dit weekend bezig te houden.

Sociale status
Waar die Franse econooom Thomas Piketty in Capital in the 21st Century zijn conclusie dat de ongelijkheid uit de hand loopt baseerde op basis van belastingaangiftes, kijkt  Amerikaans econoom Gregory  Clark in The Son Also Rises naar achternamen. En hij constateert de meest bizarre feiten. Zoals Rutger Bregman in De Correspondent schrijft: 'Alle retoriek over ‘verheffing’ en ‘emancipatie’ ten spijt: onze sociale status is net zo erfelijk als onze lichaamslengte. Al eeuwen.' Wat blijkt: sociale mobiliteit is een illusie. Ontluisterend.

Een mensenleven
Wat is een mensenleven waard? Hoe druk je dat uit? In geld? Want dat is wat regeringen en bedrijven dagelijks doen. Wereldwijd zijn momenteel zeven verschuivingen waarneembaar die ervoor zorgen dat de waarde van een mensenleven exponentieel toeneemt , waardoor enkele beslissingen in het bedrijfsleven aanzienlijk zullen worden herzien. Futurist Speaker-blogger Thomas Frey legt uit waarom deze verschuivingen een  belangrijke rol gaan spelen de komende jaren.

Opkomst en ondergang van hersenvolume
Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit Stanford hebben aangetoond hoe hersens veranderen gedurende het leven. Ze hebben een standaard ontwikkeld die kan worden gebruikt om vast te stellen of patiënten normaal volwassen en ouder worden. Dankzij deze ontwikkeling kunnen mensen met mentale gezondheidsproblemen, leerproblemen of andere ziektes worden vastgesteld en gevolgd. Nieuwsgierig hoe dat werkt? Klik hier.

Schatten in de zee
Welke grondstoffen zijn er te vinden op de diepste bodems van de zeeën? Wat kunnen we ermee? Dat zijn zaken die bioloog Erik Dücker zich afvroeg. Wat blijkt: er liggen veel schatten voor de toekomst. Moeten we dan allemaal direct naar de bodem van de wateren duiken? Of kleven er ook nadelen aan als we de oceanen en zeeën leegroven?

Van start-up naar 'scale-up'
Israël is in beweging: het land verandert van een start-up land in een ‘scale-up’ land. Ofwel: ondernemers zijn minder snel geneigd de technische bedrijven die ze starten te verkopen voor een ‘laag’ bedrag en liever wachten voor de echte grote klapper. Eén van die ondernemers is Eden Schochat, die 154 miljoen dollar binnenhaalde na de verkoop van zijn bedrijf. Bekijk en lees het gesprek van Schochat met Tech.eu hier.  

RTL Z Toekomstmakers
`