EditieNL

Poolse probleemkinderen: weer een 'verloren generatie'?

23 september 2014 16:03 Aangepast: 23 september 2014 19:21
Beeld © ANP

Kinderen van Oost-Europese arbeidsmigranten lopen het risico om te ontsporen door hun slechte leefsituatie. De geschiedenis lijkt zich te herhalen: dergelijke problemen zagen we ook al bij Turkse en Marokkaanse kinderen. Wat kunnen we daarvan leren?

Deskundigen maken zich grote zorgen over kinderen van Poolse, Bulgaarse en Roemeense arbeidsmigranten in ons land. Omdat hun ouders veel aan het werk zijn, worden de kinderen vaak aan hun lot overgelaten. Ze leren de Nederlandse taal slecht en hebben problemen op school. Gevolgen: spijbelen, weglopen en ze komen sneller in aanraking met criminaliteit en prostitutie. 

Culturele afstand 
Het Sociaal Cultureel Planbureau spreekt zelfs van een 'verloren generatie'. Er worden ook al vergelijkingen getrokken met de eerste generatie gastarbeiderskinderen uit Marokko en Turkije. Maar volgens socioloog Marcel Lubbers ligt het iets genuanceerder. "Er is minder culturele afstand tussen Polen en de Nederlandse samenleving, dan tussen Turken en Marokkanen en de Nederlandse samenleving."

ZIE OOK: Aanpassingsproblemen Poolse en Bulgaarse kinderen in Nederland

Toch zie je op verschillende punten al dezelfde problemen ontstaan. Wat kunnen we leren van de eerdere problemen met arbeidsmigranten? "Vooral dat taal heel erg belangrijk is", zegt Lubbers. "Daar moeten we echt meteen een begin aan maken, want anders blijven ze afgesloten van de Nederlandse samenleving."

Dat is volgens Lubbers meteen ook het tweede grote probleem: "De Oost-Europese arbeidsmigranten leven heel erg gesegregeerd. En dat is vooral voor kinderen niet goed. Het is dus belangrijk om als gemeente zicht op de groep te hebben. Maar op dit moment zijn heel veel Polen niet ingeschreven en blijven ze uit zicht van de gemeenten en hulpverlening."

Toezicht
Erik van Heumen is eigenaar van kampeerboerderij De Walnoot in Oirlo, waar veel Polen wonen. Hij ziet de problemen ook. "Wij proberen hier op de camping de problemen met de jeugd zelf een beetje op te lossen", vertelt Van Heumen. "Dat doen we bijvoorbeeld door de kinderen naar school te rijden: daardoor houden we nog een beetje toezicht op de situatie."

Hij verwacht dat het misgaat als de gezinnen straks naar een woningbouwhuis gaan. "Dan beginnen de problemen. Dan zijn die kinderen zonder enig toezicht thuis. Dat is een groot probleem en verdient een Europese oplossing."

Bekijk de reportage uit Editie NL:

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`