Nederland

Polderjihadisten hebben comfortabel leventje in Syrië

24 september 2014 18:59 Aangepast: 25 september 2014 06:47
Montasser AlDe'emeh (m) tussen westerse jihadisten

Nederlandse en Belgische jihadisten hebben een villa met zwembad, ze krijgen geld, ze krijgen voedsel en ze hebben een gratis auto. Af en toe worden ze opgeroepen tot de strijd. Dat vertelt de Belg Montasser AlDe'emeh, die onderzoek doet aan de Universiteit van Antwerpen naar deze jihadstrijders.

AlDe'emeh reisde via Turkije af naar Aleppo in Syrië. Daar voegde hij zich bij een groep jihadisten. RTL Nieuws-verslaggever Siebe Sietsma sprak met Montasser over zijn ervaringen.

Baard laten groeien
In eerste instantie benaderde de doctoraalstudent de polderjihadisten via internet. "Ik maakte contact met hen via Facebook en sociale media, maar dat was voor mij niet voldoende," aldus AlDe'emeh. "Ik moest echt gaan om meer te weten te komen. Toen heb ik mijn baard laten groeien en had ook een Palestijnse sjaal rond mijn hoofd. Overdag ging ik overal met hen mee, waaronder naar het gebouw dat nu door de Amerikanen is gebombardeerd. Daar zat ik vaak."

"Ze komen er samen om van alles en nog wat te bespreken", zegt AlDe'emeh. Hij beschrijft de kazerne van jihadisten. "Ze eten er samen. Het is een verzamelplaats voor buitenlandse jihadi's. Normaal gesproken waren er daar een stuk of 40. Daarbij waren opvallend veel Nederlanders, meer dan Belgen. Hun vrouwen en kinderen waren er niet bij." Volgens de onderzoeker zijn de meeste strijders jonge twintigers.

ZIE OOK: Skypegesprek met Nederlandse jihadist

Onder de jihadisten was ook de Nederlandse strijder die gisteren in een video opriep tot actie tegen Nederland. "Die jongen ken ik heel goed. Hij heeft een vrouw en kinderen en ik denk dat hij heel intelligent is. Hij kon op alles eigenlijk een antwoord geven, hij is echt thuis in de jihad-ideologie. Hij is ervan overtuigd dat het leven tussen ongelovigen in Nederland of België niet toegestaan is en dat moslims moeten emigreren en de wapens moeten opnemen tegen de Amerikanen die in hun ogen onrust zaaien in het Midden-Oosten. Deze jongen heeft zijn rug toegekeerd naar de Nederlandse samenleving. Ik denk dat hij haat koestert tegen het Westen."

Volgens AlDe'emeh vergroot het filmpje van de Nederlandse jihadist de kans dat er een aanslag wordt gepleegd: "We horen die oproep allemaal, er hoeft maar één iemand te zijn die ingaat op die woorden en beslist om een aanslag te plegen." 

Thumbnail

Polderjihadisten nemen een duik in het zwembad (foto: AlDe'emeh)

Villa met zwembad
Wie denkt dat de jihadisten onder zware omstandigheden moeten leven, heeft het mis volgens AlDe'emeh. Ze leven een comfortabel bestaan, blijkt uit de beschrijving van AlMe'edeh: "De jongens staan 's ochtends op, ontbijten en zien hun vrouw. Ze spelen met hun kinderen. Rond de middag vertrekken ze dan naar de kazerne, daar zoeken ze het broederschap op. Ze praten met elkaar over van alles en nog wat. Veel over IS, omdat ze niet echt akkoord gaan met wat IS doet. Daarna gaan ze zwemmen bij hun villa daar, dat gebeurde bijna dagelijks."

ZIE OOK: Paspoort Nederlandse Syriëganger ingetrokken

De jihadistische organisatie waar de jongens aan geliëerd zijn, al-Nusra, zorgt dat het de jihadisten aan niets ontbreekt. "Ze krijgen voedselpakketten, ze krijgen geld, ze krijgen een gratis auto tot hun beschikking", vertelt AlDe'emeh. "Huur hoeven ze niet te betalen. Af en toe worden ze opgeroepen tot de strijd. Dat duurt dan ongeveer drie dagen, daarna keren ze terug."

Thumbnail

AlDe'emeh (l) in gesprek met drie jihadisten 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`