Nederland

'Een zeehond is geen huisdier'

30 september 2014 13:00 Aangepast: 30 september 2014 13:21
Beeld © NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft op verschillende plekken in het noorden van het land onderzoek gedaan naar particulieren die illegaal zeehonden opvangen en ze als huisdier houden. Daarbij zijn op één adres twee zeehonden gevonden.

Aanleiding voor het onderzoek zijn meldingen van mensen die op Terschelling en Ameland zeehonden hadden overgedragen aan zogeheten EHBZ'ers (Eerste Hulp Bij Zeehondenopvang), waarbij de dieren uiteindelijk niet in de officiële opvang terecht waren gekomen.

ZIE OOK: 'Crèche Pieterburen mishandelt zeehonden'

Ook in juni werd een particulier betrapt die twee zeehonden in zijn schuur had. En vorige maand kreeg een man een boete omdat hij twee zeehonden had opgehaald bij de boot van Terschelling, maar de dieren niet naar een professionele opvang had gebracht.

'Wilde dieren'

De NVWA benadrukt dat zeehonden 'wilde dieren' zijn. "Zieke zeehonden die worden opgevangen hebben voldoende ruimte en specialistische (medische) verzorging nodig. Daarom mogen zeehonden alleen gehouden worden in professionele opvangcentra met een ontheffing van de overheid."

In Nederland zijn dit Ecomare, een opvanglocatie in Stellendam en de zeehondencrèche in Pieterburen met een dependance in Oostvoorne. Mensen die zien dat op andere locaties in Nederland zeehonden worden gehouden kunnen dit melden bij de NVWA.

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore