Wat mag je als ouder nog wel?

Drammende peuter in de hoek? 'Kindermishandeling!'

01 oktober 2014 11:37 Aangepast: 06 oktober 2014 21:55
Beeld © Thinkstock

Dat het niet zo aardig is om je jengelende kind te slaan, is bij veel mensen wel bekend. Maar volgens nieuw onderzoek is het ook kindermishandeling om je zeurkleuter een time-out te geven. Wat mag je als ouder wel?

Nou bijvoorbeeld, je krijsende 3-jarige geduldig uitleggen waarom hij mama of papa niet mag bijten of zijn zusje in de wc-pot mag verdrinken in de hoop dat hij dat snapt, vinden deskundigen. "Ik zeg altijd: praat met je kind. Laat hem begrijpen wat hij fout heeft gedaan", zegt ontwikkelingspsycholoog Sandra Veenstra. Ze verwerpt de time-out niet, maar vindt het niet geschikt als straf.

Mama houdt niet meer van je
De emotionele pijn van een kind bij een time-out ziet er op een hersenscan namelijk hetzelfde uit als pijn bij fysieke mishandeling, zeggen Amerikaanse onderzoekers. Een kind voelt zich in de steek gelaten op een moment dat hij juist troost nodig heeft. "Dan heb je dus een overstuur kind dat in zijn eentje een emotionele bui moet verwerken. Nou, dat is voor volwassenen al moeilijk", zegt ook Veenstra.

ZIE OOK: Niet zindelijk? Nog niet naar school!

Ouders geven met een time-out volgens de onderzoekers een verkeerd signaal af: ik ben er alleen voor jou als je lief en rustig bent. Bovendien zou het er voor zorgen dat een kind nog bozer wordt en vooral nadenkt over hoe ontzettend gemeen papa en mama zijn en hoe zielig hij zelf is.

Praat erover als volwassenen?
Natuurlijk halen kinderen soms het bloed onder je nagels vandaan. Maar dat doen ze niet expres, zeggen de wetenschappers. Het is een roep om hulp. Een soms hele irritante, slopende roep om hulp. "Ouders zitten met de vraag: hoe moet ik mijn kind straffen?", zegt Hilde Tholen, hoofdredacteur van Ouders van Nu. "Er zijn steeds nieuwe trends. Nu is het weer dat je je kind moet vertellen wat zijn gedrag met jou doet."

Ben er voor je kind als je wilt dat hij kalmeert, zeggen de onderzoekers. Bespreek zijn gedrag. Straf slecht gedrag niet, maar stimuleer goed gedrag, vinden experts ook. Als je maar consequent bent, zegt Tholen. "Je moet niet eerst met de ene methode beginnen en vervolgens een andere methode toepassen. Vaak denken ouders van te voren na over welke strategie ze toepassen, maar in de praktijk is elk moment toch anders."

ZIE OOK: Zwanger? Pas op met verschonen van luiers

 

 

Editie NL