Nederland

Islam grootste geloof in Den Haag en Amsterdam

02 oktober 2014 11:37 Aangepast: 02 oktober 2014 14:00
Beeld © ANP

In Amsterdam en Den Haag zijn moslims de grootste groep gelovigen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers over religie in Nederland.

Van alle Nederlanders was in 2013 53 procent godsdienstig, blijkt uit de cijfers van het CBS. Dat is een daling ten opzichte van drie jaar eerder, toen dat nog 55 procent was. De grootste groep is katholiek: 25 procent van de totale bevolking. De cijfers zijn gebaseerd op hoe mensen zichzelf omschrijven. 

16 procent van de Nederlanders is protestants, en 5 procent is moslim. Gereformeerden gaan het vaakst naar de kerk: meer dan de helft van hen bezoekt minstens een keer per week de dienst. Bij moslims is dat 26,6 procent en bij katholieken zelfs maar 6,3 procent.

ZIE OOK: Kabinet snijdt in godsdienstonderwijs

Van alle Nederlanders gaat 10,1 procent iedere week naar een religieuze dienst. Meer dan driekwart zegt zelden of nooit naar de kerk of moskee te gaan. Op Urk is het regelmatig kerkbezoek het hoogst: 93,8 procent van de volwassenen bezoekt regelmatig een dienst.

Kleine verschillen
In 263 gemeenten vormen de katholieken de grootste geloofsgemeenschap. In 71 gemeenten zijn dat de hervormden, in 32 gemeenten voelen de meeste mensen zich lid van de Protestantse Kerk Nederland en in 17 gemeenten zijn de meeste gelovigen gereformeerd. 

Alleen in Den Haag (14,1 procent) en Amsterdam (11,3 procent) zijn de moslims de grootste groep. Het verschil met de katholieken is klein, in Den Haag 0,1 en in Amsterdam 0,2 procentpunt.

RTL Nieuws
`