Nederland

Je kind speelt games met jouw geld, wat nu?

03 oktober 2014 13:00 Aangepast: 03 oktober 2014 14:29
Beeld © Getty Images

Een 15-jarige jongen uit België heeft met de creditcard van zijn opa maar liefst 37.000 euro uitgegeven in een gratis internetspel. Is het mogelijk om dit geld terug te krijgen, en wat moet je als ouder hiertegen doen?

1. 37.000 euro!?
Ja, dat heeft de 15-jarige jongen volgens Het Nieuwsblad uitgegeven in het gratis spel "Game of War'. Hij kocht 'virtueel goud' om sneller vooruitgang te kunnen boeken in het spel. Dat zou hij hebben gedaan met de creditcard van zijn opa. Hij had die creditcard gekregen van zijn moeder om wat e-books op haar tablet te installeren. Zonder dat de moeder het wist, koppelde de zoon de creditcard aan zijn eigen iTunes-account. Met dat iTunes-account kon hij het 'virtuele goud' in het spel kopen.

ZIE OOK: Ouders weten niet wat hun kind online uitspookt

2. Is dat geld nog terug te halen?
Media-advocaat Hans Bousie denkt van wel. Je moet naar de producent van het spel stappen, vertelt hij: "Het is duidelijk dat dit spel door kinderen gespeeld kan worden. Zo'n producent heeft dan een extra zorgplicht. Hij moet zorgen dat kinderen voldoende tegen zichzelf beschermd worden. Dat lijkt hier niet te zijn gebeurd. In eerste plaats moet in het spel verschrikkelijk goed duidelijk gemaakt worden dat er 'echt geld' wordt uitgegeven. Daarnaast moeten bij de producent de alarmbellen afgaan als er in korte tijd zo veel geld binnen komt. De producent kan dan weten dat dat nooit de bedoeling kan zijn geweest."

3. En stel de rechter geeft je ongelijk, wat dan?
Bousie: "Dan hebben strikt genomen de moeder en haar vader een juridisch probleem. De 15-jarige is namelijk niet zelf verantwoordelijk, de moeder is verantwoordelijk voor zijn daden. Ouders moeten daarom ontzettend goed opletten wat hun kinderen online allemaal uitspoken."

ZIE OOK: Hoe wordt een kind op internet in de val gelokt?

4. Dat is niet makkelijk...
Bousie: "Nee, dat is het absoluut niet. Mijn eigen kind heeft onlangs ook nog per ongeluk 100 euro van mij uitgegeven op zijn mobiel. Dat is net een vervelend bedrag: je kunt het moeilijk terugkrijgen. Je kunt het de producent namelijk niet verwijten dat het niet is opgevallen dat er 100 euro is overgemaakt, omdat het niet zo'n enorm bedrag is. Bij 37.000 euro is dat natuurlijk een heel ander verhaal."

5. Hoe kun je dit toch proberen te voorkomen? 
Mijn Kind Online heeft een aantal tips voor ouders (pdf). 

  • Speel samen: "Verdiep je in hoe een game werkt, zoek naar de aantrekkelijke kanten, begrijp het plezier dat je kind heeft, en stel geïnteresseerde vragen die je kind tot nadenken stemmen."            
  • Houd een oogje in het zeil: "Het beste is om de computer of laptop te gebruiken die in een gemeenschappelijke ruimte staat. Zo leren ze dat gamen niet iets is wat je per se in afzondering doet."
  • Stimuleer je kind om altijd zijn echte leeftijd in te vullen: "Vertel bijvoorbeeld dat als er iets mis gaat, anderen moeten kunnen zien dat er een minderjarige speler bij betrokken is, waar andere regels of wetten voor kunnen gelden."
  • Bedenk dat spelen op internet geen kinderspel is: "Ouders moeten natuurlijk zelf bepalen wat hun kind wel en niet mag en op welke leeftijd een kind bepaalde vrijheden krijgt. Maar om dat te kunnen bepalen, moet je wel weten waar je toestemming voor geeft. Het is dan ook belangrijk dat je als ouders beseft dat online spelletjes spelen met zich meebrengt dat je je verdiept in de mogelijke gevolgen voor je kind."
  • Praat over de manier waarop het geld verdiend wordt: "Verdiep je in het verdienmodel van zo'n spel en praat erover met je kind. Leg ook uit dat sms'en of bellen altijd geld kost. Het gaat om echte betalingen, ook al is het in het kader van een spel."   
  • Maak afspraken met je kind over het uitgeven van geld in online werelden: "Verbieden werkt niet. Zeker niet als voor het kind niet duidelijk is waarom het een spel niet mag spelen. Beter is: uitleggen wat de risico's zijn en regels afspreken. Bedenk van tevoren passende maatregelen voor het geval je kind de regels overtreedt."
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`