Verzet tegen aanpak topinkomens

Bestuurders willen topinkomens niet inleveren

08 oktober 2014 19:07 Aangepast: 08 januari 2015 02:13
Beeld © ANP

Topbestuurders bij semi-overheidsinstellingen zoals woningcorporaties, ziekenhuizen en hogescholen, moeten vanaf volgend jaar flink wat salaris inleveren. Dat staat in een nieuwe wet.

De Wet Normering Topinkomens, die een maximum stelt van 130 procent van een ministerssalaris, is nog maar net in werking. De bestuurders zijn het daar absoluut niet mee eens, zeiden ze vandaag tijdens een hoorzitting over topinkomens in de Tweede Kamer. De wet zou per 1 januari 2015 ingaan, maar de VVD wil daar nu meer tijd nemen, voor een evaluatie van de eerdere verlaging. 

Vrees
Bij bestuurders en toezichthouders bestaat de vrees dat de sectoren in kwestie geen goede bestuurders meer zullen kunnen krijgen. "Ziekenhuisbestuurders doen het niet voor het geld, want dan zaten ze niet bij een ziekenhuis", aldus Yvonne van Rooij van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

Maar je kunt niet blijven zakken, vindt ze, want je hebt goede mensen nodig, bijvoorbeeld op het gebied van ICT. En een bestuurder heeft het vaak zwaarder dan een 'bewindspersoon', aldus Van Rooij, zelf ooit staatssecretaris.

ZIE OOK: De vijf opmerkelijkste argumenten tegen verlaging topinkomens

 

RTL Nieuws/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore