Onderzoek MH17-vliegramp

Kans op snelle terugkeer naar rampgebied MH17 steeds kleiner

09 oktober 2014 18:55 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
De gedenkruimte op Schiphol. Beeld © ANP

De mogelijkheid om op korte termijn terug te keren naar het rampgebied van vlucht MH17, wordt steeds kleiner. De naderende winter bemoeilijkt de terugkeer.

Dat staat in een brief waarmee de Tweede Kamer vanavond is geïnformeerd over de voortgang van het onderzoek naar het neerhalen van het toestel. 

ZIE OOK: Brief aan de Tweede Kamer over voortgang onderzoek MH 17 [pdf]

In het gebied in Oost-Oekraïne waar de Boeing 777 van Malaysia Airlines neerkwam, blijft de veiligheidssituatie onoverzichtelijk. Rampenbestrijders ter plaatse zal worden gevraagd zo veel mogelijk persoonlijke bezittingen veilig te stellen.

Familierechercheurs hebben vanochtend, in de nasleep van de opmerking van minister Timmermans gisteravond op tv, nabestaanden geïnformeerd over de vondst van een zuurstofmasker.

ZIE OOK: 262 slachtoffers vlucht MH17 geïdentificeerd

Het Openbaar Ministerie verricht daar onderzoek naar. Het masker werd gevonden bij een Australisch slachtoffer. Er is nog steeds geen duidelijkheid over hoe het precies zit, maar in de brief staat onder meer:

"Het zuurstofmasker was bevestigd met een elastiek om de nek van het slachtoffer. Het zuurstofmasker is door het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht op vingerafdrukken, speeksel en DNA. Dit onderzoek heeft geen resultaat opgeleverd. Hoe en wanneer het zuurstofmasker bij het slachtoffer om de nek is gekomen, is onbekend. De betrokken nabestaanden zijn hier destijds over geïnformeerd. Bij geen van de andere geborgen slachtoffers is een zuurstofmasker aangetroffen."

ZIE OOK: Zuurstofmasker bij MH17-passagier

Daarnaast wordt gemeld: "De reden dat dit niet eerder actief naar buiten is gebracht ligt in het feit dat het OM nog onderzoek doet naar de toedracht en de betekenis van het aantreffen van dit zuurstofmasker. Hieraan kunnen op dit moment dus nog geen conclusies worden verbonden."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore