Om auto te mogen rijden moet je rijles volgen en examen doen. Maar iedereen mag een kind krijgen en opvoeden, zonder les te hebben gehad.

'Elke aanstaande ouder verplicht op opvoedcursus'

14 oktober 2014 10:00 Aangepast: 14 oktober 2014 19:35
Beeld © Thinkstock

Om auto te mogen rijden moet je rijles volgen en examen doen. Maar iedereen mag een kind opvoeden, zonder les te hebben gehad. Vreemd eigenlijk, vinden deskundigen.

Gemeenten zouden eigenlijk een breed aanbod aan opvoedcursussen voor beginnende en aanstaande ouders moeten aanbieden. Want ouders kunnen daar voordeel bij hebben, zo zegt het Nederlands Jeugdinstituut. Gemeenten zijn vanaf 2015 verantwoordelijk voor dit soort opvoedondersteuning. De cursussen zouden helpen om latere opvoedproblemen te voorkomen. 

In Amsterdam worden al opvoedcursussen aangeboden aan aanstaande ouders, betaald door de gemeente. Die cursussen zijn bedacht door Sylvia Nossent. "Als er een eerste kindje komt, dan verandert er veel in de relatie van de ouders. Er komt veel op je af. Daar kun je maar beter goed op voorbereid zijn."

Verplichten?
Maar het gaat hier om vrijwillige cursussen en dat zal weinig helpen, denken deskundigen. Ouders die zichzelf opgeven voor zo’n cursus, vallen meestal juist niet in de probleemgroep. Kinderrechter Paul Vlaardingerbroek pleit daarom voor een verplichte opvoedcursus voor alle aanstaande ouders. "Iedereen zou zo'n cursus moeten volgen. Ouders kunnen altijd nog iets leren." 

Volgens de kinderrechter is de cursus een goed preventief middel. "Als aanstaande ouders al het een en ander over opvoeden weten, dan is de kans groter dat ze sterker in hun schoenen staan bij uitzonderlijke situaties."

Vragen van ouders
Uit een enquête van het Nederlands Jeugdinstituut zegt 40 procent van de aanstaande ouders dat ze niet goed weten waar ze met vragen terecht kunnen. Die groep heeft vooral vragen over de ontwikkeling van hun baby, wat voor invloed een kind op hun relatie zal hebben en hoe je daarmee om moet gaan, maar ook praktische vragen: bijvoorbeeld over kinderopvang. 

Ook om die reden is de opvoedcursus volgens Vlaardingerbroek een goed plan: "Ouders zijn beter te bereiken als ze bekend zijn bij cursusdocenten. Daardoor kunnen instanties ouders sneller vinden, maar ouders kunnen ook makkelijker uit zichzelf met vragen komen. Die openheid creëer je met de cursussen."

Wat vind jij: moeten opvoedcursussen verplicht worden? Stem op de poll.

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`