Nederland

Rijkswaterstaat schendt privacy duizenden leaserijders

11 oktober 2014 18:30 Aangepast: 06 september 2015 16:59
Beeld © ANP

Rijkswaterstaat heeft in een groot verkeersonderzoek persoonlijke informatie van vele duizenden automobilisten gedeeld met hun leasemaatschappij. Dat blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws.

Juristen zeggen tegen RTL Nieuws dat Rijkswaterstaat hiermee naar alle waarschijnlijkheid op grote schaal de wet op de privacy overtreedt.

De gegevens zijn verzameld in het kader van onderzoek om de files te bestrijden. In september heeft Rijkswaterstaat via camera-apparatuur de kentekens van 750.000 automobilisten vastgelegd. Van deze groep zijn 160.000 automobilisten uitgenodigd voor een enquête. Daaronder zijn 7500 automobilisten die een auto leasen bij leasemaatschappij Arval.

ZIE OOK: 'Publieke omroep schendt privacy sitebezoekers'

Om die groep te bereiken, heeft Rijkswaterstaat Arval gevraagd een uitnodigingsbrief aan de leaserijder door te sturen. In de brief stonden ook de locatie en het tijdstip waarop de automobilist is vastgelegd. Deze informatie is nu dus ook bij de leasemaatschappij bekend.

'Informatie gaat leasemaatschappij niets aan'
Volgens juristen is Rijkswaterstaat daarmee de fout in gegaan. Hoogleraar recht in de informatiemaatschappij Gerrit-Jan Zwenne: "Ik heb de indruk dat ze hier de wet overtreden, omdat het een bovenmatige, irrelevante gegevensverwerking is. Ze stellen uw leasemaatschappij in kennis van informatie die uw leasemaatschappij niet nodig heeft en ook helemaal niets aangaat."

Hoogleraar regulering en technologie Bert-Jaap Koops: "Dit lijkt inderdaad een geval van disproportionele gegevensverstrekking. Het doorgeven van de specifieke gegevens is volstrekt overbodig".

Rijkswaterstaat erkent fout
Zwenne: "De overheid heeft een ongekend groot arsenaal aan middelen om ons te volgen. Als dat is om ons tot dienst te zijn, prima. Maar we moeten er dan wel op kunnen vertrouwen dat het allemaal gebeurt volgens de regels. Als de overheid zich niet houdt aan de door de overheid zelf gemaakte regels, dan is dat een probleem."

Rijkswaterstaat erkent dat gegevens over locatie en tijdstip van 7500 leaserijders niet bij een leasemaatschappij terecht hadden mogen komen. "We betreuren dit en onderzoeken hoe het heeft kunnen gebeuren en nemen maatregelen om dit in de toekomst te voorkomen", aldus een woordvoerder.

ZIE OOK: Naam te hard rijdende leaserijders voortaan doorgegeven

Leasemaatschappij Arval laat weten dat de gegevens niet met anderen zijn gedeeld en inmiddels zijn vernietigd. De leasemaatschappij zegt Rijkswaterstaat om de gegevens te hebben gevraagd om het de klanten makkelijker te maken de enquête in te vullen.

PvdA wil excuses
De Tweede Kamerfractie van de PvdA vindt dat Rijkswaterstaat zijn excuses moet aanbieden. Astrid Oosenbrug zegt tegen RTL Nieuws: "Wat ze nu moeten doen is gewoon mensen een brief sturen en zeggen: wij hebben uw gegevens doorgestuurd naar de leasemaatschappij, ook daarin zetten welke gegevens dat zijn en daarin excuses aanbieden. Want dit is buitenproportioneel."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`