Nederland

Geen soepeler regels voor Nederlanders met dubbele nationaliteit

15 juli 2017 12:26 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Een verzameling paspoorten bij het meldpunt identiteitsfraude van de marechaussee op Schiphol. Beeld © ANP

Er is geen sprake van een versoepeling van de regels voor Nederlanders met een dubbele nationaliteit. Dat heeft premier Rutte laten weten aan een actiegroep die opkomt voor de belangen van Nederlandse expats die vanwege de brexit de Britse nationaliteit willen aanvragen.

"Als de band met een ander land groter is geworden dan de band met Nederland", zegt Rutte, "dan komt er ook een moment waarop de Nederlandse nationaliteit vervalt." Voor het kabinet blijft het tegengaan van een dubbele nationaliteit het uitgangspunt.

Nederlanderschap verliezen

De Nederlanders die ook een Brits paspoort aanvragen, willen na de brexit in Groot-Brittannië kunnen blijven. Maar ze dreigen daardoor het Nederlanderschap te verliezen. Twee paspoorten aanhouden is niet de bedoeling, zegt Rutte. Het kabinet wil dat er gekozen wordt. De premier reageerde op een door 22.000 mensen ondertekende petitie waarin op minder strenge regels wordt aangedrongen.

Sinds 2014 wordt het bezit van één of meer nationaliteiten naast de Nederlandse niet meer bijgehouden door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij de laatste telling waren er 1,3 miljoen Nederlanders die ook een andere nationaliteit hadden.

Meer op rtlnieuws.nl:
Nasleep brexit: meer Britten willen Nederlander worden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`