Onderzoek MH17-vliegramp

Oekraïense dienst gaat zoeken in rampgebied MH17

12 oktober 2014 20:06 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Nederlandse onderzoekers kamden de afgelopen dagen het rampgebied uit, op zoek naar menselijke resten en persoonlijke eigendommen Beeld © ANP

De rampenbestrijdingsdienst in Oekraïne gaat morgen zoeken naar persoonlijke bezittingen en resten van slachtoffers van rampvlucht MH17.

Alles wat gevonden wordt, zal overgedragen worden aan een Nederlands team in Charkov. Dat is in Donetsk aan Nederland beloofd, meldt tv-programma Nieuwsuur. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft dit bevestigd aan RTL Nieuws.

ZIE OOK: Rutte: Nog steeds woedend over dwarsbomen onderzoek MH17

Afspraken over toegang
De OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) heeft met de separatisten in Oost-Oekraïne afspraken gemaakt over de toegang tot het gebied, zegt een woordvoerder van het ministerie. Na overleg tussen de vertegenwoordiger van het ministerie van Defensie en het lokale agentschap voor rampenbestrijding (SES) in Donetsk begint het zoeken morgen.

"Alle lichten staan op groen, maar je bent pas echt zeker als ze daadwerkelijk in het gebied aan de slag zijn", aldus de woordvoerder.

Nog steeds woedend
Afgelopen vrijdag zei premier Mark Rutte dat hij 'nog steeds woedend' is dat Nederland geen onderzoek kan doen in het rampgebied. 

Het kabinet heeft altijd gezegd terug te willen naar de rampplek, maar Rutte gaf aan dat dat nog steeds onverantwoord is. Hij zei toen ook dat Nederland de lokale rampendienst heeft gevraagd verder te zoeken naar slachtoffers en hun persoonlijke bezittingen.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore