Codeweek 2014

Programmeerles voor compu-kids

14 oktober 2014 08:53 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © rtlnieuws.nl

Kinderen kunnen computers en tablets heel goed bedienen, maar weten vaak niet hoe ze werken. Om dat te leren brengt een Nederlander de Bendoo Box uit.

Dat is een set voor kinderen van 10 tot 14 jaar, bestaande uit een minicomputer, een toetsenbord en uitleg over de hardware van de computer. In de box zit ook lesmateriaal om met de computer te programmeren.

ZIE OOK: programmeren doe je zo

Ramon Wieleman is de bedenker van de Bendoo Box. Hij werkt mee aan de onderwijsinnovatie en ICT-beurs IPON en werkt voor Reshift Digital, uitgever van bijvoorbeeld de Power Unlimited

Computer op creditcardformaat
Hij combineerde zijn kennis van computers met de contacten die hij heeft in het onderwijs. De Bendoobox is volgens hem ook nog lang niet af: "Ik wil het uitbreiden met allerlei les- en programmeermodules. Denk aan een uitbreiding met een camera, maar ook bijvoorbeeld een set om kinderen digitaal een kruispunt te laten ontwikkelen; ze moeten dan zelf de kleuren van de stoplichten programmeren."

De Bendoo Box gebruikt de Raspberry Pi als computer. Dat is een Britse uitvinding, een computer op creditcardformaat. De Raspberry Pi heeft een netwerkaansluiting en usb-poorten, maar nog belangrijker: programmeerbare aansluitingen die in het besturingssysteem Linux een taak toegewezen kunnen krijgen.

Test en ervaar de toekomst
Thumbnail

Ervaar hoe het is om te vliegen, voetbal met robots, maak een 3D-scan van jezelf en win een ruimtereis. Maak het mee op Bright Day. Zaterdag 8 november, Westergasterrein, Amsterdam.
Bestel hier je tickets.

 

RTL Z Toekomstmakers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore