Ophef om Zwarte Piet

Zwarte Piet-discussie speelt niet in de provincie

14 oktober 2014 10:32 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © ANP

Vandaag wordt bekend of er nog zwarte pieten te zien zullen zijn tijdens de nationale intocht in Gouda. Zwarte Piet ligt al een tijdje onder vuur, maar op veel basisscholen buiten de Randstad is 'Zwarte Piet-gate' helemaal geen issue, blijkt uit navraag van RTL Nieuws.

Zo zal basisschool De Windhoek in het Brabantse Terheijden niets veranderen aan het sinterklaasfeest, zegt directeur Marc Embregts. "Wij veranderen niets aan het feest. Alleen als het Sinterklaasjournaal met vergaande veranderingen komt. Ik heb het idee dat dit toch vooral in de Randstad speelt, vooral in Amsterdam. Dat ligt ook aan de samenstelling van het dorp."

Feest voor kinderen
Zijn collega van De Cocon in Klundert, eveneens in Brabant, is het met hem eens. "Wij veranderen niets. Het is een feest voor de kinderen. Wij volgen het Sinterklaasjournaal. Als daar veranderingen in zitten, bespreken we dat wel met de kinderen, maar we gaan het feest an sich niet aanpassen."

ZIE OOK: AH slaat slim terug: Lieve Piet

Ook basisschool De Baayert in Wouw en basisschool De Linde in Oud-Gastel zijn niet van plan iets te wijzigen aan het feest. "We veranderen niks. We vieren het gewoon als alle andere jaren, met zwarte pieten", zegt een woordvoerder. En hetzelfde geldt voor De Linde: "We houden het bij de traditie, dus met zwarte pieten. Ook de ouderraad wil dat. We staan wel open voor die nieuwe liedjes, dat moet wel kunnen, vinden we."

Grapje in verhaallijn
Ook Gelderse scholen passen niet op stel en sprong hun sinterklaasfeest aan. Zo laat de Openbare Basisschool in Beekbergen weten dat 'dit traditionele feest niet anders zal worden'. "Mocht er iets veranderen aan het Sinterklaasjournaal, dan zullen we dat als grapje terug laten komen in onze verhaallijn, maar we houden vast aan de traditie."

ZIE OOK: Alle supermarkten worstelen met uiterlijk Zwarte Piet
 
Basisschool De Bron laat het eveneens van het Sinterklaasjournaal afhangen of de viering anders zal worden. "Maar wat ik wel weet: onze pieten willen het liefst als zwarte piet gekleed gaan", zegt een woordvoerder van de school.

Minder allochtonen
Basisschool Jeroen Bosch in Arnhem zegt ook de NTR en het Sinterklaasjournaal te volgen. "We zijn er nog niet uit. Er lopen hier straks heus niet alleen maar rode en blauwe pieten. Ik krijg ook niet de indruk van collega-bestuurders in de stad dat zij wel iets gaan aanpassen."

De Martin Luther King-school in Apeldoorn laat het feest in ieder geval bij het oude: "De ouderraad heeft het erover gehad. Wij hadden überhaupt al nooit van die hele zwarte pieten. Het is hier min of meer al traditie om dat zo te doen. Het is bij ons niet zo'n issue, misschien omdat we hier iets minder allochtonen hebben. We houden wel het Sinterklaasjournaal in de gaten, en mocht dat structurele veranderingen doorvoeren, dan gaan we het daar eerst over hebben."

ZIE OOK: Wilders: Nieuwe wet moet Zwarte Piet zwart houden

En ten slotte de openbare basisschool De Nude in Wageningen: "We hebben het er binnen ons team wel over. We voeren wellicht een kleine aanpassing door: iets minder zwart, of met vegen, maar geen volledig gekleurde pieten."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`