Een nieuw ontzuringsdieet wint flink aan termijn. Het zou niet alleen het ideale afslankmiddel zijn maar ook dé oplossing voor allerlei kwaaltjes. Moeten we massaal gaan ontzuren?

Ben jij te zuur?

15 oktober 2014 12:10 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © ANP

Een nieuw ontzuringsdieet wint flink aan terrein. Het zou niet alleen het ideale afslankmiddel zijn, maar ook dé oplossing voor allerlei kwaaltjes. Moeten we massaal gaan ontzuren?

Celebs als Victoria Beckham en Jennifer Aniston zweren er bij. En ook in ons land wint het Alkalinedieet, ook wel het ontzuringsdieet genoemd, terrein. Zo'n 60.000 Nederlanders volgen het, onder wie Rens Kroes (het jongere zusje van topmodel Doutzen).

Het belangrijkste doel van het Alkalinedieet: het lichaam ontzuren. "Want ons lichaam heeft veel te veel zuren. Zoals fosfor-, melk- en vetzuren", vertelt Peter Ernst Ohms van Alkavitae, dat de dieetproducten verkoopt. Hoe dat komt? "Door ons ongezonde eetpatroon. We eten te veel vlees, vette producten zoals friet en alcohol."

We zijn te zuur
Te veel aan zuren is slecht voor je gezondheid en maakt dik, vertelt Ernst Ohms. "De zuren gaan overal in het lichaam zitten, zoals in de gewrichten en spieren. Dat veroorzaakt allerlei klachten zoals spierpijn en jicht. En het brengt de stofwisseling van de leg waardoor het lichaam te veel vocht aanmaakt. Dat zorgt weer voor overgewicht."

Streven is om een ideale zuurgraad te creëren: een ph-waarde tussen de 7,3 en 7,4.  "De basis van het dieet is de 80/20-regel, waarbij je 80 procent aan ontzuringsproducten eet en de rest aan producten die je lichaam verzuren."

Geen koffie, wel groente
Producten als eieren, brood, koffie en alcohol zijn 'zuur' en moeten dus zoveel mogelijk vermeden worden. Groenten, noten en peulvruchten zijn juist goed en moeten dus veel worden gegeten (hier een tabel met producten en hun zuurgraad). Verder zijn er allerlei 'Alkaproducten' op de markt, zoals speciale thee of sappen die ontzuren. Die liggen nu in 500 winkels.

De bedenkers van het dieet beloven een hoop. Door een goede zuurgraad voel je je veel beter, verbetert de stofwisseling en val je 5 kilo af in twee weken. 

Het dieet wankelt
Mireille Serlie, internist bij het AMC, is minder lovend. Volgens haar wankelt de achterliggende theorie. "Je lichaam is prima in staat zijn eigen zuurgraad op peil te houden. Daar zijn geen speciale producten voor nodig", vertelt ze. "Tenzij je een leveraandoening hebt."

Volgens haar is wetenschappelijk niet aangetoond dat dit dieet werkt. "Het is zelfs niet aangetoond dat je 'te zuur' kunt zijn. Het is ook niet zo dat dikke mensen zuurder zijn dan dunne. Kwaaltjes voorkomen met dit dieet is ook niet wetenschappelijk bewezen. Het enige dat we weten, is dat cranberry's de zuurgraad verlagen."

 

`