Heeft het nut?

Steeds meer bejaarden aan de botox

15 oktober 2014 17:30 Aangepast: 08 januari 2015 01:23

Steeds meer 65-plussers kiezen voor een botoxbehandeling. Maar botox als je al wat ouder bent, heeft dat wel nut?

De Nederlandse Vereniging van Cosmetische Chirurgie spreekt van een flinke stijging van botoxgebruik in deze leeftijdsgroep. Het gaat dan voornamelijk om de relatief 'kleine' en niet-chirurgische ingrepen. Zo leggen steeds meer 70-plussers zo'n 150 euro neer om de hangende mondhoeken aan te pakken. 

Bij de Mozart Kliniek in Hilversum spreken ze zelfs van een trend. "Het aantal mannen en vrouwen tussen de 70 en 90 jaar dat naar de spuit grijpt, neemt opvallend hard toe. We zien dit jaar een toename van 22,5 procent ten opzichte van het jaar daarvoor", vertelt Olga Liplavk, cosmetisch arts bij de kliniek.

Schoonheidsideaal verandert
Ze snapt de vraag wel: "De levensverwachting stijgt en de bevolking vergrijst. Meer dan 16 procent van de bevolking is 65 jaar of ouder. Deze groep voelt zich niet oud maar is juist vitaal en actief. Het schoonheidsideaal is hiermee ook aan verandering onderhevig. Het idee dat oudere mensen de boot hebben gemist qua schoonheid is niet meer van nu."

Dat scheelt 20 jaar
Laten veertigers aan zich sleutelen om er weer als een jonge God(in) uit te zien, bejaarden hebben vaak een ander doel. "De behandelingen zijn puur gericht op een frisser, vitaler uiterlijk", weet Loek Habbema van Medisch Centrum 't Gooi. 

Een botoxbehandeling kost al snel een paar honderd euro. Is dat op je zeventigste geen weggegooid geld? Loek Habbema vindt van niet: "Neem bijvoorbeeld het strak trekken van de mondhoeken. Erg populair onder bejaarden en dat heeft ook heel veel nut. Als ouderen een kunstgebit dragen zie je vaak dat de wangen invallen en de mondhoeken gaan hangen. Door middel van fillers en botox kan een mooi resultaat mee worden bereikt. Ook op je tachtigste. Maar denk niet dat botox bij deze groep diepe rimpels weg kan nemen. Wonderen bestaan niet."

Grotere risico's
Wel zijn de risico's bij ouderen groter. "Wat bij botox belangrijk is, is de tegenreactie van de spier", legt Habbema uit. "Een 'oudere spier' kan deze reactie niet in alle gevallen geven en dat kan negatief uitpakken. Zo is de kans bij ouderen groter dat de fronsrimpel bij de wenkbrauwen juist meer gaat hangen. Dat wil je natuurlijk niet. Aan de andere kant: bij niemand is botox zonder risico's. Ook niet als je 35 bent."

ZIE OOK: Botox: nu ook voor echte mannen

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore