EditieNL

Politiepup Bumper is net als kickbokser: 'Een lieve vent, maar vecht als het moet'

17 maart 2017 16:50 Aangepast: 17 maart 2017 18:36
Beeld © Facebook/ DHBumper

Hij is misschien wel de populairste medewerker van de Rotterdamse politie: Bumper de politiehond. Sinds de agenten online bekend maakten dat de pup intern wordt opgeleid tot stoere politiehond, heeft de jonge spruit een enorme achterban opgebouwd.

"Het is allemaal begonnen toen we een foto van Bumper op Facebook plaatsten waar hij zijn snuit in een bakje yoghurt stopt", vertelt baasje Stephan. Mensen vielen massaal voor de inmiddels bijna 15 weken oude hond en er werd een speciale Facebookpagina voor hem opgericht die ondertussen al meer dan 36.000 volgers heeft. 

Zelf opgeleid

Bumper is dan ook best een bijzondere pup. In tegenstelling tot standaard politiehonden wordt de hond namelijk niet door de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging (KNPV) getraind, maar door de agenten zelf.

Begeleider Stephan is verheugd dat hij die taak op zich mag nemen. "Dit is mijn zevende politiehond, maar de eerste die ik zelf zal opleiden", vertelt hij. "Het is ook voor mij een spannend leertraject."

Belonen met rookworst

Op de pagina van Bumper worden onder meer foto's en filmpjes van zijn trainingen gedeeld. Zo heeft de pup al geleerd om op hoge smalle steigers te lopen en door kleine donkere ruimtes te manoeuvreren.

Iedere keer als hij een opdracht goed uitvoert wordt hij beloond. "Dat doen we met een klikker en brokjes. En als we hem iets moeten aanleren waar hij extra voor moet worden gestimuleerd, dan maak ik van tevoren stukjes rookworst voor hem klaar." 

Net een kickbokser

Dat Bumper (nu nog) zo lief en schattig is, hoeft zijn imago als politiehond niet te schaden. Volgens Stephan is een goede politiehond namelijk te vergelijken met een kickbokser. "Dat kan ook een lieve vent zijn, maar als hij moet vechten dan staat hij er."

De honden worden zo afgericht dat ze precies doen wat hun baas ze opdraagt. "Onze honden bijten niet uit boosheid, maar omdat we ze dat hebben aangeleerd." 

Examen doen

En na werktijd? Dan gaat Bumper met Stephan mee naar huis. "Hij is echt onderdeel van mijn leven. Zeven dagen per week, 24 uur per dag." 

Over ongeveer twee jaar zal Bumper klaar zijn voor het grote politiehondenexamen. Of hij daarvoor gaat slagen valt nog te bezien. "We doen ons best, maar er is geen garantie." Mocht het zo zijn dat Bumper toch niet geschikt is als politiehond, dan kan hij volgens Stephan in ieder geval als blindengeleidehond aan de slag. 

Kijk mee bij een training van Bumper

Bekijk hier de reportage

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`