Nederland

Na 2,5 jaar vastzitten in India wacht Peter zijn bizarre rechtszaak af in Nederland

18 maart 2017 17:10 Aangepast: 18 maart 2017 19:18
Peter mocht tijdelijk naar Nederland om zijn zieke ouders te bezoeken.

Afgelopen week zag Peter de Bruijn voor het eerst in ruim twee jaar zijn 14-jarige dochter. Al die tijd zat hij in India zonder paspoort: hij staat er terecht voor het breken van zijn huwelijksgelofte met een vrouw die hij naar eigen zeggen niet kent. Maar ondanks dat hij er maandag weer voor de rechter moet verschijnen, blijft hij in Nederland.

"Ik had nu op het vliegtuig naar India moeten zitten", zegt Peter tegen RTL Nieuws. "Ik heb geen idee hoe de rechter zal reageren op het feit dat ik er niet zal zijn. Maar als ik nu terug ga, is de kans groot dat ik nog zeker een jaar of anderhalf jaar in het land vastzit."

7 jaar cel voor breken huwelijksgelofte

De Bruijns nachtmerrie begon toen hij in 2014 voor zijn werk in India zat en op Facebook het vriendschapsverzoek van een Indiase vrouw accepteerde. Vrijwel meteen chanteerde zij hem voor geld. Toen hij weigerde te betalen, klaagde ze hem aan. Ze beweerde dat ze met elkaar getrouwd waren en hij zijn huwelijksgelofte had verbroken

Dat heet volgens de Indiase wet 'technische verkrachting' en daar staat 7 jaar cel op. Hij kwam in afwachting van de rechtszaak nog hetzelfde jaar op borgtocht vrij, maar zijn paspoort werd ingenomen. Hoewel Peter er geen moment aan twijfelt dat hij uiteindelijk wordt vrijgesproken, duurt de zaak eindeloos.

'Mijn ouders overleven dat niet'

Peter kreeg onlangs toestemming om tijdelijk terug te keren naar Nederland om zijn zieke ouders te bezoeken. Maandag wordt hij weer in India voor de rechter verwacht. Hij zal er niet staan. "Zodra het kan zal ik een verzoek indienen om mijn zaak verder te behandelen via een video conference call. De hoogste rechter in India heeft dat eerder toegestaan."

Want als hij teruggaat naar India, moet Peter zijn paspoort weer inleveren, vertelt hij. En dan zal hij zijn familie weer een lange tijd niet kunnen zien. "Als ik terugga naar India, vrees ik dat mijn ouders dat niet overleven", zei hij deze week tegen de Volkskrant.

Buitenlandse Zaken mag niks

Of Peters verhaal klopt, is moeilijk na te gaan. Peter wil de naam van de vrouw die hem aanklaagt niet geven omdat ook daar een straf op staat. "Als journalisten haar bellen, ga ik 100 procent zeker achter de tralies. Dat betekent namelijk dat ik haar gegevens, de gegevens van een verkrachtingsslachtoffer, heb doorgegeven. Daar staat twee jaar celstraf op", zei hij eerder.

Er is genoeg bewijs dat de vrouw niet de waarheid spreekt, laat staan dat hij zijn huwelijksgelofte niet is nagekomen, zweert Peter. De zaak leek in India dan ook al een aantal keer in zijn voordeel uit te pakken. Daarnaast krijgt hij achter de schermen bijval van Nederlandse diplomaten. Officieel mag Nederland zich niet bemoeien met rechtszaken in andere landen.

Het vliegtuig naar India is hoe dan ook zonder hem vertrokken. "Ik hoop dat India mij nu niet op de lijst van Interpol zet, dan kan ik niet meer overal naartoe reizen. Dat moet ik nu afwachten."

`