Nederland

Medicijn vaak voorgeschreven voor andere ziekte dan bedoeld

18 oktober 2014 08:12 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © ANP

Lepramedicijnen tegen hevige jeuk, leukemiemedicijnen tegen darmproblemen en een tongspatel als beenspalk bij baby's. Artsen schrijven op grote schaal medicijnen voor die gemaakt zijn voor een hele andere ziekte dan hun patiënt heeft.

Uit onderzoek van NRC Handelsblad en Reporter Radio blijkt dat zeker de helft van alle medicijnen wordt voorgeschreven voor een andere aandoening dan waarvoor ze ontwikkeld zijn. Dat bevestigen de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de beroepsvereniging voor apothekers. 

ZIE OOK: Pijnstiller combineren met medicijn linker dan gedacht

Aan het zogeheten off label voorschrijven van medicijnen kleven risico's. Zo is het gebruik voor een andere aandoening niet onderzocht en klopt de bijsluiter niet. Artsen zouden zelf geen richtlijnen hebben voor deze manier van medicijnen voorschrijven. Dat zou wel moeten, concludeerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu al in 2007. 

Artsen ontdekken zelf dat ze middelen ook voor andere kwalen kunnen gebruiken en verspreiden die vondsten via vakliteratuur of in gesprekken met collega's. Het College ter Beoordeling Geneesmiddelen noemt het vele voorschrijven van andere medicijnen 'zorgelijk'.

Het hoofd van de de maag-lever-darmafdeling van het VUmc is juist voorstander. "Als je off label-medicatie verbiedt, vernietig je de kraamkamer van de innovatie in de zorg", zegt Chris Mulder in de krant. Hij schrijft leukemiemedicatie voor aan patiënten met de ziekte van Crohn, een chronische darmaandoening.

RTL Nieuws
`