Gezondheid

Damesvoetbalteam redt leven grensrechter: 'We hebben verloren, maar dat maakt niet uit'

19 maart 2017 20:05 Aangepast: 19 maart 2017 21:41
Beeld © Privéfoto.

Een damesvoetbalteam uit Schiedam heeft gisteren het leven van een grensrechter gered. Enkele speelsters van het team liepen het veld af tijdens de rust, toen ze doorkregen dat er iets mis was.

"Er speelde een jongensteam, dus we dachten eerst dat het om een jongetje ging", vertelt de 50-jarige Renate MacPherson. "Een moeder van één van de jongens kwam op ons af rennen. Ik ken haar, en zag meteen dat het mis was. Ze riep 'EHBO!' dus ik rende samen met wat andere meiden richting het veld."

Geen hartslag

Pas daar kwam Renate erachter dat het niet om een jongen ging, maar om een grensrechter. "Hij lag aan de zijkant van het veld en zijn gezicht was helemaal verkleurd, hij was paars aangelopen. Een teamgenootje, Manon, voelde aan zijn pols maar hij had geen hartslag meer."

Gelukkig hadden Renate en haar teamgenoten twee jaar eerder op de club een cursus reanimeren gehad. "Dus ik legde hem goed neer, en mijn teamgenoten begonnen gelijk met een hartmassage. Toen kwam er nog een meisje aan met een AED. We hebben samen de plakkers vastgemaakt en hem een schok gegeven."

'Ik stond te trillen'

Een tweede schok was al niet meer nodig. "Toen we die wilden geven, gaf het apparaat aan dat de man al een hartslag had. Dus zijn we verder gegaan met de hartmassage totdat de ambulance er was."

"Toen de ambulancemedewerkers het overnamen, had ik pas door wat er net allemaal gebeurd was. Ik stond te trillen op m'n benen." En dat terwijl Renate en haar team nog een tweede helft moesten spelen.

Wedstrijd verloren

"Die hebben we verloren", lacht Renate. "Het was een spannende wedstrijd, want we moesten tegen het team dat net onder ons stond. Helaas hebben we niet gewonnen, maar dat is allemaal niet meer belangrijk, want we hebben wel een leven gered."

Inmiddels heeft Renate van een bekende van de man gehoord dat het weer goed met hem gaat. "Hij is gedotterd en was gisterenmiddag al aanspreekbaar. Hij is ons heel dankbaar, en als hij helemaal is opgeknapt neemt hij contact met ons op."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`