Onderzoek MH17-vliegramp

Agenten halen MH17-koffers op in dorp

19 oktober 2014 21:18 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © ANP

Nederlandse agenten gaan morgen, als het daar veilig genoeg voor is, naar een dorp in het rampgebied van vlucht MH17 om koffers van inzittenden op te halen.

ZIE OOK: Nabestaande zoekt zelf naar sporen nichtje op rampplek

De spullen zijn verzameld door mensen uit de streek. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigd.

Niet de eerste keer
Het ministerie wil om veiligheidsredenen niet zeggen om welk dorp het gaat. Het is niet de eerste keer dat bewoners van het rampgebied spullen van slachtoffers verzamelen en aan Nederland geven.

"Vorige week zijn onze mensen in het veld geweest om eigendommen te zoeken, maar we zijn ook op twee plaatsen spullen gaan ophalen'', aldus een woordvoerder van het ministerie. Hij voegt er aan toe: "We hebben vanaf het begin mensen opgeroepen bezittingen van de inzittenden af te geven als ze die hebben. Het is heel mooi dat dat nu gebeurt.''

Vanuit het rampgebied gaan de koffers naar de Oekraïense stad Charkov. Daar worden ze eerst onderzocht. Het is nog niet bekend wanneer de bezittingen naar Nederland worden gebracht.

Te onveilig
Het zoeken op de rampplek zelf ging vorige week niet door, omdat het er te onveilig was. Ondanks een wapenstilstand wordt er af en toe nog gevochten in de omgeving. Van dag tot dag kijkt de repatriëringsmissie wanneer er weer een mogelijkheid is om naar het rampgebied te gaan.

Bij de ramp met vlucht MH17 kwamen de 298 passagiers en bemanningsleden om het leven. Van hen zijn er inmiddels 272 geïdentificeerd, onder wie 175 van de 196 Nederlandse slachtoffers.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore