Dutch Design Week

Van oude koffiepads tot pindadoppen: 10x biologische materialen

Materia laat bezoekers tijdens Dutch Design Week 2014 kennismaken met 60 natuurlijke, gerecyclede materialen. Zo worden gebruikte koffiepads bijvoorbeeld verwerkt tot servies.

De materialen die Materia laat zien tijdens de expositie Biobased Future worden gebruikt voor allerlei consumenten- en bouwproducten. Zo wordt bioplastic gemaakt van het aardappelzetmeel uit het afvalwater van de frietfabriek.

Deze stevige platen worden gemaakt van afval uit de notenindustrie, zoals pindadoppen.

Geen dier heeft het loodje gelegd voor de productie van dit leer. Het is gemaakt van en door schimmels.

Wat in de Russische bossen op de grond valt, is prima geschikt voor menselijk gebruik. Deze panelen worden gemaakt van dennenappels, de heerlijke dennengeur zou zelfs helend zijn.

Dit volledig biologisch afbreekbare kunststof is gemaakt uit zetmeel en wordt gebruikt voor productverpakkingen.

Van hergebruikt multiplex worden flexibele en akoestische wandpanelen gemaakt, maar het materiaal is ook geschikt voor meubels, zoals stoelen.

Dit plaatmateriaal gemaakt van gerecyclede houtsnippers kan voor veel toepassingen worden gebruikt, bijvoorbeeld muren of het aanrecht.

Dit 100 procent natuurlijke ‘thermoplastisch’ hout kan worden gebruikt om kunststof producten te creëren. Het materiaal is bovendien altijd weer opnieuw te gebruiken.

Ook deze panelen zijn gemaakt van gerecycled natuurlijk materiaal: landbouwafval en natuurlijke vezels. Kom meer te weten over deze 50 andere materialen bij de expositie in het Dutch Polymer Institute in Eindhoven. (Bron: Materia)

De Dutch Design Week 2014 is 18 tot en met 26 oktober in Eindhoven. Materia heeft er niet alleen een expositie, maar ook meerdere lezingen over biobased materialen, zoals duurzame alternatieven voor niet-afbreekbaar plastic. Dit zijn tien voorbeelden. (Bron: Materia)