Dutch Design Week

Dutch Design: zonneauto's, 3D-geprint eten en moedergeur

20 oktober 2014 15:06 Aangepast: 06 september 2015 16:59
Beeld © ANP

Zonneauto’s, 3D-geprint eten, een synthetische moedergeur om couveusebaby’s op hun gemak te stellen: het zijn slechts een paar voorbeelden van projecten die tijdens Mind the Step, een expositie op de Dutch Design Week, worden getoond.

Techniek en onderzoek hebben invloed op design in het dagelijks leven. Op Mind the Step willen de Universiteit Twente, de TU Eindhoven en de TU Delft laten zien hoe groot die invloed is. Maar liefst 70 projecten, onderverdeeld in de zes thema’s Make, Care, Sense, Learn, Live, en Move, zijn te zien in Eindhoven. En het gaat lang niet altijd om gebruiksvoorwerpen.

Voedselproductie van de toekomst?
Zo probeert het project Edible Growth van Chloé Rutzerveld met nieuwe technologieën zoals het 3D-printen van voedsel een brug te bouwen met authentieke toepassingen van het groeien en verbouwen van voedsel. Rutzerveld denkt continu na over het duurzamer inrichten van de voedselketen in de toekomst. 

ZIE OOK: Van oude koffiepads tot pindadoppen: 10x biologische materialen

Edible Growth is een soort balletje, de buitenkant is gemaakt met een 3D-printer: binnenin heeft Rutzerveld in meerdere lagen zaden, sporen en gist geprint. Dit laat je vijf dagen staan, waarna het een eetbaar geheel is geworden. Als consument kun je zelf bepalen wanneer je oogst: hoe langer je wacht, hoe intenser de smaken en geuren.

Thumbnail

Geurige oplossing
Te vroeg geboren baby’s belanden vaak in een couveuse. Het fysieke contact met moeders is daardoor veel minder. Misha Croes heeft een systeem ontwikkeld waarmee deze baby’s dankzij de geur van hun moeder toch op hun gemak kunnen worden gesteld, ook als mama even niet in de buurt is. Hiervoor moeten moeders hun gebruikte borstcompressen in een speciaal doosje bewaren waarin de geur wordt gevangen. Ouders kunnen thuis via een app die is verbonden aan een sokje, zien hoe het met de baby gaat en oordelen of een dosis moedergeur nodig is.

Andersom werkt het ook: de geur van een baby kan de melkstroom bij moeders op gang brengen, dit is heel handig voor het kolven van moedermelk.

Nuna, Stella en Red Engine
Alle drie de universiteiten bewegen zich al jaren succesvol op het terrein van zonneauto’s. Lange tijd domineerde de Nuna van de TU Delft de wereld van zonnewagens, maar afgelopen jaar moesten ze de koppositie aan Japan overlaten. Ze zijn hard bezig met de Nuna 8, die moet de wereld van de solarauto's weer veroveren.

ZIE OOK: Designers promoten geitenvlees 

Het afgelopen jaar zagen we Stella van de TU Eindhoven geregeld voorbijkomen: dit is de eerste gezinsauto op zonnekracht. Twente is vooral goed in het ontwikkelen van een lichte, maar stevige constructie, zoals is terug te zien in de Red Engine

RTL Z Toekomstmakers
`