Nederland

'Kind moet al vroeg op school lessen over seks online krijgen'

20 maart 2017 08:02 Aangepast: 20 maart 2017 12:21

Kinderen moeten op de basisschool al vroeg lessen over seksualiteit krijgen. Zo zijn ze beter gewapend tegen al het bloot en de seksbeelden die ze - meestal onbedoeld - tegenkomen op internet.

Daarvoor pleit het kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers. Uit onderzoek blijkt dat ruim de helft (55 procent) van de kinderen tussen negen en twaalf jaar die online met seks worden geconfronteerd, op school geen les krijgt over seksualiteit.

Seks tijdens het surfen

39 procent van de kinderen krijgt online bloot en seksbeelden te zien terwijl ze surfend op zoek zijn naar iets anders; slechts 17 procent zoekt het zelf op.

"Het is belangrijk dat kinderen al op de basisschool leren hoe ze hiermee kunnen omgaan, zodat ze voorbereid en weerbaar zijn'', zegt Rutgers-directeur Ton Coenen. "Ze staan op het punt om naar de middelbare school te gaan."

Sexting en grooming

Daar kunnen ze volgens Coenen ook in aanraking komen met zaken als sexting (verspreiden seksueel getinte beelden of berichten) of grooming (kinderlokken op internet).

Een filter installeren helpt, maar is niet zaligmakend, zegt Coenen: "Kinderen zijn niet alleen thuis online; ook bij vriendjes/vriendinnetjes en op school. Ga met kinderen in gesprek over wat je kunt tegenkomen en hoe je daarmee om kunt gaan, over hoe je online met elkaar omgaat en over hoe je online je grenzen bewaakt."  

Enkele cijfers:

  • Kinderen worden op diverse manieren met online bloot- en seksbeelden geconfronteerd: 39% zoekt naar iets anders en ziet het opeens, bij 31% laten anderen de beelden zien, 
  • bij 25% verschijnt het zomaar op het scherm, 17% zoekt het zelf op. 
  • De meeste kinderen zien de beelden op computer, tablet of telefoon bij hun thuis (71%), ruim een derde (37%) bij een vriendje of vriendinnetje en 16% op school. 
  • Kinderen komen vooral via Google (41%) en YouTube (24%) bij deze beelden terecht. 
  • Een meerderheid van de kinderen (55%) kijkt wel even en klikt de beelden dan weg, 21% blijft wat langer kijken en 19% klikt meteen weg. 
  • Het merendeel van de kinderen (59%) geeft aan met hun ouders te praten als zij bloot- of seksbeelden hebben gezien. 
  • Ruim een kwart (28%) van de kinderen die deze beelden hebben gezien, geeft aan het aan niemand te vertellen. 
  • Hoe ouder ze zijn, hoe minder vaak ze het aan iemand vertellen. Van de 9-jarigen vertelt 16% het niet, van de 12-jarigen 39%.
Bron: Rutger

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`