Nederland

Richard van trap geduwd: te weinig bewijs, tóch schadevergoeding

20 maart 2017 11:28 Aangepast: 20 maart 2017 21:21
Beeld © Thinkstock

Richard werd tijdens een ruzie door zijn vrouw de trap afgeduwd. Daarbij brak hij zijn elleboog en zijn onderarm. De vrouw van Richard werd vrijgesproken, maar hij kreeg toch een uitkering van het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Richard is een van de ruim 7600 slachtoffers en nabestaanden die vorig jaar een aanvraag voor een vergoeding bij het Schadefonds hebben ingediend. In totaal keerde het fonds 18,2 miljoen euro uit, het hoogste bedrag ooit. Met de financiële tegemoetkoming wil het Schadefonds het onrecht erkennen dat slachtoffers is aangedaan.

Weken in revalidatie

De breuken die Richard had opgelopen, waren erg ongelukkig. Hij moest worden geopereerd en moest zes weken revalideren in een revalidatiecentrum. Hij werkte in de bouw en was bang dat hij niet meer kon werken.

Na de mishandeling deed Richard aangifte tegen zijn vrouw, daarop vroeg zij een scheiding aan. Zij bleef wonen in hun huis, Richard moest op zoek naar een nieuwe woning.

'Gebrek aan bewijs'

De vrouw, die aan posttraumatische stress lijdt, werd vanwege gebrek aan bewijs vrijgesproken. De schadevergoeding die de advocaat van Richard had geëist, werd daarom niet toegewezen.

Toch kon Richard aanspraak maken op het Schadefonds, dat los van het oordeel van de rechter naar de zaak keek. Op basis van onder meer de aangifte, het medisch dossier en loonstrookjes, kreeg Richard 6000 euro van het fonds.  

Kind van 15 maanden mishandeld

Ook kinderen die slachtoffer zijn van mishandeling door hun ouders, kunnen een beroep doen op het Schadefonds. Zo werd een jong kind van 15 maanden oud meerdere malen ernstig mishandeld door de ouders, met diverse botbreuken en operaties tot gevolg. De Raad voor de Kinderbescherming toonde mishandelingen aan, het mishandelde kind werd daarna in een pleeggezin geplaatst. 

Er was geen aangifte gedaan en de ouders zijn niet strafrechtelijk vervolgd. Toch heeft het kind een vergoeding van 10.000 euro gekregen uit het Schadefonds. Dat baseerde zich op de bevindingen van de Kinderbescherming. Ook een 13-jarige jongen die was mishandeld door zijn vader kreeg geld uit het fonds.

Zo bepaalt het Schadefonds de hoogte van de uitkering

Het Schadefonds is er voor slachtoffers van geweldsmisdrijven. Het is een tegemoetkoming in de schade die het slachtoffer heeft geleden: medische kosten en gevolgen voor het inkomen. De hoogte van de uitkering wordt bepaald naar de ernst van het letsel en naar de omstandigheden en de toedracht waaronder een geweldsmisdrijf heeft plaatsgevonden. Er zijn zes letselcategorieën, uiteenlopend van fysiek letsel waar geen behandeling voor nodig is, tot blijvende invaliditeit:

  • Categorie 1 - Letsel zonder verdere medische gevolgen - Vergoeding tot  € 1.000,-
  • Categorie 2 - Letsel met blijvend ontsierende afwijkingen  - Vergoeding tot  € 2.500,-
  • Categorie 3 - Letsel met blijvende beperkingen in het beroepsmatige functioneren - Vergoeding tot  € 5.000,-
  • Categorie 4 - Letsel met blijvende hinderlijke beperkingen - Vergoeding tot  € 10.000,-
  • Categorie 5 - Letsel met ernstig blijvende beperkingen  - Vergoeding tot  € 20.000,-
  • Categorie 6 - Letsel met zeer grote of volledige blijvende afhankelijkheid - Vergoeding tot € 35.000,-  

De namen in dit stuk zijn gefingeerd of weggelaten vanwege de privacy van de betrokkenen.

Meer op RTLNieuws.nl:
Utrechtse serieverkrachter moet 35.000 euro schadevergoeding betalen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore