Grondstewardess MH17

Renuka checkte passagiers MH17 in: 'Ik zie hun gezichten nog voor me'

17 juli 2017 19:35 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
De bloemenzee op Schiphol. De vrouw op de foto is niet Renuka. Beeld © ANP

Het was een hele drukke dag op Schiphol, die 17de juli 2014. Daarom moest Renuka bijspringen op de incheckbalie en bij de gate van vlucht MH17. Drie jaar later herinnert ze zich de passagiers op de vlucht nog goed. "De vlucht was behoorlijk overboekt, maar bijna niemand wilde met een ander vliegtuig gaan."

Grondstewardess Renuka Manisha Virangna Birbal werkt voor één van de bedrijven die op Schiphol vluchten afhandelen voor vliegmaatschappijen. Op 17 juli 2014 gaat ze van de ene werkplek naar de andere om bij te springen.

ZIE OOK: Nabestaanden mogen toch camerabeelden Schiphol zien

"Er waren die dag veel vluchten en er was iemand tekort bij de check-in. Daarom werd ik van de transferbalie naar de check-in verplaatst en later ook naar de gate", vertelt Renuka aan RTL Nieuws.

MH17 overboekt

Omdat vlucht MH17 overboekt was, moest ze aan passagiers vragen of ze een andere vlucht wilden nemen naar hun eindbestemming. Passagiers krijgen daar een vergoeding voor, maar bijna niemand wilde. "Ik weet nog van één man, die samen met zijn gezin wel een andere vlucht wilde nemen. In totaal zijn denk ik een stuk of acht mensen achtergebleven."

Renuka herinnert zich ook nog de jongen die stennis schopte omdat hij niet mee mocht. "Zijn paspoort was niet lang genoeg geldig om te kunnen vliegen. Hij was daar behoorlijk boos over", zegt de grondstewardess. "Achteraf kreeg ik een berichtje van hem: hij was toch wel heel dankbaar. En zei sorry, omdat hij best wel lelijk tegen me had gedaan."

'Ze zei: MH17 is neergestort'

Om 12.30 uur was Renuka vrij. Thuis plofte ze uitgeput van alle drukte op de bank. Telefoontjes van een collega, aan het eind van de middag, negeerde ze in eerste instantie. "Ze bleef maar bellen, daarom nam ik op. Ze zei: 'Vlucht MH17 is neergestort'. Ik geloofde het eerst niet. Tot ik de televisie aanzette en het nieuws zag."

"Ik was in shock. Ik hoopte dat er overlevenden zouden zijn, maar hoorde dat het waarschijnlijk niet zo was. Ik dacht aan al die mensen die ik had gezien en aan een collega die op de vlucht zat."

1121066

Een dag later is ze terug op Schiphol om te werken. Het gaat moeilijk. Als de eerste bloemen worden gelegd op de luchthaven, komt het nieuws over MH17 pas echt binnen. "Toen wist ik: het is echt. Ik ben daarna twee weken thuis gebleven. Ik moest het even laten bezinken."

Verwerken op Facebook

Op 21 juli 2014, vier dagen na de ramp, schreef Renuka een Facebookbericht over de passagiers die ze op de bewuste dag heeft gezien. "Een kind dat lacht en naar je zwaait. Ze bedanken mij voor m'n hulp zodat ze naast elkaar konden zitten. Voor het laatst heb ik ze gezien, gesproken en een fijne reis gewenst, de passagiers van vlucht MH017 op 17 juli 2014."

De tekst gaat verder onder het Facebookbericht.

Dat bericht schreef ze vooral om de gebeurtenis te verwerken. Maar het bereikte ook nabestaanden. "Twee nabestaanden herkenden hun vader erin. Ze wilden me ontmoeten. We konden niks uitbrengen. Het was zo'n emotioneel moment."

'Dan zie ik hun gezichten'

Dit jaar is Renuka vrij op 17 juli, maar twee jaar geleden was ze op Schiphol. Toevallig samen met de collega met wie ze in 2014 ook had gewerkt. "Ik voelde me de hele dag niet lekker en dacht er steeds aan. We konden beiden niet wachten tot we naar huis konden. Gelukkig konden we er samen wel over praten."

Renuka werkt nog steeds op Schiphol. Telkens als ze langs de gate van vlucht MH17 komt, gate G3, moet ze er aan denken. "Dan zie ik de gezichten. Ik heb niet iedereen ingecheckt, maar kan me veel mensen nog herinneren."

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`