Onderzoek MH17-vliegramp

'Ernstig rekening mee houden dat niet alle MH17-slachtoffers worden gevonden'

28 oktober 2014 17:43 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © ANP

Van 14 MH17-slachtoffers is de identiteit nog niet vastgesteld. Hoe kan dat? Vijf vragen aan patholoog Frank van de Goot.

1. Van negen inzittenden van MH17 is nog geen DNA aangetroffen, hoe kan dat?
"Er zijn twee mogelijkheden: Of de slachtoffers liggen er nog, er zijn immers grote gebieden nog niet doorzocht, of de stoffelijke overschotten van de slachtoffers zijn te beschadigd om er nog DNA te kunnen vinden. Het toestel is van grote hoogte naar beneden gekomen, dat maakt veel kapot. Maar hitte is vooral je tegenstander. Hitte is funest voor DNA-onderzoek. Dan kan er geen DNA-profiel meer worden gevonden."

ZIE OOK: Rampplek MH17 is nu frontlinie

2. Van vijf slachtoffers is wel DNA gevonden, maar is er nog geen identificatie. Hoe kan dat?
"Een identificatie vindt plaats als er geen groot aantal genetische kenmerken zijn die overeenkomen met familieleden. Als er maar een paar kenmerken zijn, is dat volstrekt onvoldoende voor een identificatie. Er wordt gekeken naar 10, 15 of 20 overeenkomsten. Overeenkomst A komt bij 1 op de 250.000 Nederlanders voor. Overeenkomst B komt bij 1 op de 600 Nederlanders voor en overeenkomst C bij 1 op de 300 Nederlanders. De kans dat je iemand aantreft met overeenkomst A en B is groot, maar zo puzzel je telkens verder. Naar mate je meer overeenkomsten hebt, ben je steeds zekerder. Als er 20 overeenkomsten zijn, dan is er een match. Zijn er maar 1 of 2, dan kan het iedereen nog zijn."

3. Hoe moeilijk is het werk?
"Technisch is het werk niet moeilijk. Je weet wie je zoekt; je hebt ook DNA-monsters om het gevonden materiaal mee te vergelijken. Dat maakt het werk niet makkelijk, maar wel makkelijker."

4. De winter komt er aan. Wat betekent dat? 
"De winters zijn daar streng. Hoewel sneeuw goed conserveert, is het de vraag of er na de dooi nog iets zal worden teruggevonden. Mensen die roepen dat ze botstukken hebben gevonden; dat zou kunnen. Botfragmenten zijn voor een leek vaak niet herkenbaar. Uit haren kun je geen DNA halen, haar heb je de haarwortel voor nodig. 

5. Worden alle slachtoffers dan wel geïdentificeerd?
"In de allereerste periode is al aangegeven dat we er rekening mee moesten houden dat niet iedereen gevonden zou worden. Zo'n tien tot 20 mensen zouden niet worden gevonden. We zitten nu op 14 mensen. Het kan dus zijn dat we van sommige slachtoffers niets vinden, daar moeten we er ernstig rekening mee houden."

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore