Economie

Eerste kunstarm direct gekoppeld aan bot, zenuwen en spieren

29 oktober 2014 17:06 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © Screenshot YouTube

Een Zweedse man verloor tien jaar geleden zijn arm door amputatie. Dankzij een bijzondere prothese, die direct is gekoppeld aan zijn botten, spieren en zenuwen, kan hij nu bijna alles weer doen.

Anderhalf jaar geleden installeerden de Zweedse onderzoekers een nieuwe prothese, die na dagelijks gebruik nog steeds uitstekend werkt, meldt het Technisch Weekblad. "Als een echte arm." 

ZIE OOK: 6-jarige Alex krijgt robotarm uit 3D-printer 

De technologie werkt als volgt: in het bot wordt een titanium implantaat aangebracht, waar een steunpunt op wordt gemaakt. Hierop komt dan de prothese. Door elektroden in de zenuwen en spieren worden motorische signalen gesignaleerd, die via het implantaat de prothese bereiken. In de prothese worden ze omgezet in beweging. In feite stuurt de patiënt dus zelf zijn arm aan.

De man, die vrachtwagenchauffeur is, zag een wereld aan mogelijkheden voor hem opengaan. "Fysiek zwaar werk, maar ook precisiewerk zoals het strikken van de veters van zijn kinderen", vertelt Max Ortiz Catalan, één van de betrokken onderzoekers. 

Pijnlozer en nauwkeurig
Volgens de onderzoekers werkt deze technologie veel pijnlozer en nauwkeuriger dan bestaande oplossingen. Speciaal is ook dat het implantaat twee kanten op werkt: het lichaam geeft motorische signalen door aan de prothese, maar de kunstarm kan ook prikkels naar het lichaam sturen. "Dankzij onze prothese blijkt de patiënt in staat om op verschillende plekken aanraking waar te nemen. Dat is echt nieuw", meldt Catalan. En belangrijk bovendien: "Betrouwbare communicatie tussen de prothese en het lichaam is nodig om een patiënt natuurlijk en intuïtief te laten reageren op zijn omgeving." 

ZIE OOK: Peuter kan eindelijk fietsen dankzij twee kunstarmen

De kunstarm is een gezamenlijk project van de technische universiteit Chalmers en het Sahlgrenska universitair medisch centrum in Göteborg. Na deze succesvolle test, hopen ze in de toekomst meer mensen te kunnen helpen. 

Bekijk hier een video met de patiënt: 

RTL Z Toekomstmakers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore