Onderzoek MH17-vliegramp

'Nederland was te voorzichtig rond rampplek MH17'

29 oktober 2014 21:24 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © ANP

Na de ramp met MH17 wilde Nederland niet onderhandelen met de rebellen in het rampgebied. Maar Oekraïne zegt nu dat dat best had gemogen. "Toegang tot de rampplek was geen politieke zaak, het was een morele verplichting."

Nieuwsuur sprak met verschillende Oekraïense hoofdrolspelers van de onderhandelingen na de ramp. De minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin zegt dat Kiev Nederland nooit heeft gevraagd om niet te onderhandelen met de rebellen in Oost-Oekraïne.

ZIE OOK: 'Ernstig rekening mee houden dat niet alle MH17-slachtoffers worden gevonden'

Legerwoordvoerder Andrey Lysenko zegt zelfs dat Nederland met de rebellen had moeten praten. "De Nederlandse regering had alles moeten doen om volledige informatie te krijgen."

Nederland weigerde gesprekken
Dat is opmerkelijk. Want Nederland heeft altijd geweigerd om met de rebellen in gesprek te gaan. Spreken met de rebellen zou betekenen dat Nederland de zelf uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk zou erkennen, redeneerde Nederland. Maleisië, dat wel direct met de rebellen onderhandelde, kon vrij snel de zwarte dozen van het toestel veiligstellen. "Als het werkt, vinden wij dat prima", zegt Klimkin daarover tegen het tv-programma.

Het programma sprak ook met een adviseur van de Oekraïense president Porosjenko. Die vertelt dat Porosjenko en minister Timmermans 'dag en nacht' telefoneerden. Maar ondanks dat waren de Nederlanders na twee weken één van de laatsten die de rampplek bereikten. OVSE-woordvoerder Michael Bociurkiw, zelf één van de eersten die op de rampplek waren, zegt daarover: "De eerste dagen waren cruciaal. De rampplek was kwetsbaar. Onze boodschap was: kom zo snel mogelijk."

'Geen gevechten op rampplek'
Oekraïne ontkent tegenover Nieuwsuur dat Oekraïne rond de rampplek met de rebellen vocht. In opdracht van de president zou het Oekraïense leger het gebied rond de rampplek met rust hebben gelaten. "We wilden het onderzoeksteam toegang geven tot het rampgebied. We hebben daardoor aanzienlijke militaire verliezen geleden."

Dat Nederland pas geleden nog persoonlijke bezittingen van passagiers van MH17 heeft opgehaald, zou tegen het zere been van Maleisië zijn. "Ik bespeur frustratie aan de Maleisische kant", zegt OVSE'er Bocuirkiw. "Ze willen echt worden betrokken bij het veilig stellen van persoonlijke bezittingen." De Maleisische ambassade bevestigt dat aan de actualiteitenrubriek.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore