Onderzoek MH17-vliegramp

Kiev tegen direct contact met rebellen om MH17

31 oktober 2014 13:19 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Een wrakstuk van vlucht MH17, afgelopen weekend, 100 dagen na de ramp. Beeld © ANP

Oekraïne heeft Nederland en andere landen vanaf het begin van de vliegramp gevraagd niet rechtstreeks te onderhandelen met de rebellen die de rampplek in het oosten van het land onder controle hebben.

Alle contacten moeten blijven lopen via de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), stelt de regering van Oekraïne in een verklaring.

ZIE OOK: Opheldering kabinet geëist over satellietbeelden

Volgens de regering bestaat er geen grond voor speculaties dat Nederland wel direct met de pro-Russische separatisten had kunnen of moeten onderhandelen over toegang tot de rampplek. Het Nederlandse kabinet had gelijk al besloten niet direct te onderhandelen met de rebellen, maar te communiceren via de OVSE.

Het gebied waar de wrakstukken van de MH17 terecht zijn gekomen, staat sinds de ramp onder controle van de separatisten. Kiev benadrukt dat de rebellen de onderzoekers vele malen de toegang tot het gebied hebben ontzegd, dat de separatisten de crashsite hebben beschoten en dat bewijsmateriaal hebben gemanipuleerd.

ZIE OOK: Kabinet erkent: delen rampgebied door niemand doorzocht

Nederland leidt het onderzoek naar de vliegramp. De regering van Oekraïne zegt alle steun te hebben gegeven voor het werk van de onderzoekers op Oekraïens grondgebied. Alleen als Oekraïne weer de volledige controle krijgt over het rampgebied, kunnen de onderzoeksteams volgens Kiev hun normale werk doen en de resterende stoffelijke resten en bezittingen van slachtoffers en het overig bewijsmateriaal verzamelen.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders gaat binnenkort naar Kiev, waar hij zijn Oekraïense collega Pavlo Klimkin zal ontmoeten.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore