Onderzoek MH17-vliegramp

Nederlands team vindt menselijke resten op rampplek MH17

31 oktober 2014 15:10 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © ANP

Een Nederlands team heeft vandaag de rampplek van MH17 bezocht. De onderzoekers hebben stoffelijke overschotten gevonden van slachtoffers van de vliegramp. Dat heeft premier Rutte zojuist bekendgemaakt.

De toestand ter plaatse is complex en chaotisch. Elke dag wordt opnieuw bekeken wat daar mogelijk is. De veiligheid van mensen ter plekke staat voorop, benadrukte Rutte. De omstandigheden waren vandaag gunstig, zodat de Nederlanders samen met de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) naar de rampplek konden gaan.

ZIE OOK: Kiev tegen direct contact met rebellen om MH17

De stoffelijke resten worden volgens protocol overgebracht naar de oostelijke stad Charkov. Na een eerste check worden ze vervolgens overgebracht naar Nederland, zegt Rutte. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend.

Samenwerking
Nederland, Maleisië en Australië, de zwaarst getroffen landen, werken volgens Rutte vanaf het begin samen om de stoffelijke overschotten en bezittingen van slachtoffers terug te halen, onderzoek naar de toedracht van de ramp te doen en strafrechtelijk onderzoek te verrichten. De landen hopen de nabestaanden daardoor zo veel mogelijk troost te bieden. "Het is een zeer moeilijke opgave", zegt Rutte. 

ZIE OOK: Opheldering kabinet geëist over satellietbeelden​​

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore