Nederland

Miljoen Nederlanders hebben burn-outklachten

03 november 2014 06:27 Aangepast: 06 september 2015 16:59
Beeld © ANP

Stress is een groot probleem in Nederland. Bijna een miljoen Nederlanders kampen met burn-outklachten. En dat is niet alleen heel vervelend voor de patiënten, het kost ook vele honderden miljoenen per jaar.

Stress is het grootste beroepsrisico in Nederland. Het kost jaarlijks zes miljoen verzuimdagen.

ZIE OOK: Economie moet het hebben van dienstensector

Maar veel mensen durven op hun werk niet aan te geven dat ze last hebben van stress. Uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken blijkt dat 45 procent van de medewerkers bang is dat de indruk wordt gewekt dat ze het werk niet aankunnen als ze vertellen dat ze stressklachten hebben. Een kwart denkt zelfs dat zo'n gesprek leidt tot een slechtere beoordeling en 14 procent denkt zijn baan daardoor kwijt te raken.

ZIE OOK: AOW'er in dienst houden wordt aantrekkelijker

15 procent van de leidinggevenden denkt dat de bedrijfscultuur een gesprek over stress in de weg staat. Minister Asscher van Sociale Zaken vindt dat dat taboe op werkstress van tafel moet. "Het is geen schande als je werk je te veel wordt, het is wel een schande als je werkgever daar geen oog voor heeft", zegt hij. "Mensen die eenmaal uitvallen omdat ze een burn-out hebben en overspannen raken, zijn vaak heel lang ziek. Die hebben enorm veel moeite om terug te komen. Dat is enorme kapitaalverspilling."

Acht keer zoveel uitval
Uitval door stress is in de afgelopen vijf jaar acht keer zo hoog geworden, zegt ArboNed. Alleen in de eerste zes maanden van dit jaar kostte dat al 800 miljoen euro. Wie zich eenmaal ziek meldt met psychische klachten, blijft gemiddeld 180 dagen weg van het werk. Dat kost al snel 45.000 euro.

Er kan volgens werknemers nog wel wat veranderen om het ziekteverzuim door stress aan te pakken. Uit onderzoek van TNO blijkt onder meer dat:

  • 39 procent te maken heeft met hoge taakeisen (dat zijn 2,7 miljoen werknemers)
  • 19 procent vindt dat zijn of haar leidinggevende geen oog heeft voor het welzijn van de medewerkers (dat zijn 1,3 miljoen werknemers)
  • 8,7 procent van de werknemers zegt niet te kunnen voldoen aan de psychische eisen die het werk stelt (607.000 mensen)
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`