Paspoortfraude Oost-Europeanen

Geheim politierapport: nieuwe fraude Oost-Europeanen

03 november 2014 17:27 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © ANP

De politie is een nieuwe vorm van paspoortfraude door Oost-Europeanen op het spoor. Dat blijkt uit een geheim politierapport dat in bezit is van RTL Nieuws. Criminelen zijn daardoor onvindbaar voor de politie en fraudeurs kunnen onbeperkte aantallen toeslagen en uitkeringen opstrijken.

Mensen die in hun land van herkomst hun naam hebben laten wijzigen, kunnen zich in ons land opnieuw aanmelden met die nieuwe naam. Het gaat mogelijk om 50.000 valse namen.

Mogelijkheden fraudeurs en criminelen
Oost-Europeanen die al in Nederland staan ingeschreven en terugkomen met een nieuwe naam kunnen zich opnieuw bij een gemeente inschrijven. En dat biedt mogelijkheden voor fraudeurs. Een Roemeen die zich onder verschillende namen inschrijft, kan vaker bijstand ontvangen, of bijvoorbeeld huurtoeslag. En hij bouwt meerdere keren AOW op. Hij kan ook meerdere creditcards aanvragen of leningen afsluiten.

ZIE OOK: Alarm over paspoortfraude. Hoe kan dat?

Criminelen uit Oost-Europa, die met een nieuwe naam naar Nederland komen, hebben weinig meer te vrezen van de politie. In het rapport schrijft de politie: "door van identiteit te wisselen kunnen criminele, gezochte, ongewenst verklaarde EU-burgers anonimiteit creëren en in Nederland verblijven".

Naam wijzigen eenvoudig
In minstens dertien landen in Oost-Europa kunnen burgers eenvoudig en legaal hun naam wijzigen. Zo kan een acteur zijn artiestennaam in zijn paspoort laten zetten en een volwassene die de achternaam van zijn vader gebruikt, kan voortaan de achternaam van zijn moeder aannemen. 

Renate Marin, hoofd burgerzaken in Roemenië, zegt tegen RTL Nieuws dat praktisch iedereen in Roemenië in aanmerking komt om zijn naam te wijzigen. Een naamswijziging kost ongeveer tien tot vijftien euro en in principe kun je zo vaak je naam wijzigen als je wilt.

ZIE OOK: Lees het complete rapport

De totale omvang van de fraude heeft de politie nog niet in beeld. Maar uit een eerste zoekslag kwamen bijna vijftigduizend namen tevoorschijn waarbij mogelijk sprake is van individuele personen die over meerdere identiteiten beschikken.

Gemeenteambtenaren niet gewaarschuwd
Gemeenten zijn onaangenaam verrast door het politierapport. De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken is hierover niet gealarmeerd, zegt bestuurslid Joep Schulten. "En dat had zeker gemoeten want dit is een groot probleem", zegt hij.

De politie zegt in een reactie dat het rapport is gedeeld met overheidsdiensten die zich bezighouden met vreemdelingenzaken.

RTL Nieuws
`