Nederland

Overstappen van energieleverancier? Dit moet je weten

04 november 2014 17:45 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © ANP

Waar moet je op letten als je een nieuw energiebedrijf kiest? Verslaggever personal finance Elianne Kuepers geeft vier tips.

1. Heb je een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd?
Als je een contract voor bepaalde tijd hebt, bijvoorbeeld voor een jaar, moet je waarschijnlijk een boete betalen als je voortijdig opzegt. Informeer hiernaar bij je energieleverancier of kijk in de voorwaarden. Als je overstapt hoef je je contract niet op te zeggen, dat regelt je nieuwe leverancier. Hou er wel rekening mee dat je nieuwe leverancier een aantal weken nodig heeft om de overstap in orde te maken.

ZIE OOK: Slimme thermostaat komt naar Nederland

2. Is de prijs vast of variabel?
Energieleveranciers rekenen een bedrag voor de stroom en het gas dat je verbruikt en een bedrag voor een aantal vaste kosten. Is je nieuwe maandbedrag inclusief of exclusief die vaste kosten? Let er ook op of je een contract met een vaste of een variabele prijs afsluit. Een variabele prijs mag verhoogd worden tijdens het contract, daardoor kun je voor nare verrassingen komen te staan.

3. Hoeveel korting krijg je?
Geldt de korting voor je totale rekening of maar voor een deel? De 25 procent korting die NUON Blijven Loont biedt, geldt bijvoorbeeld alleen voor de prijs van de stroom die je verbruikt. Bij een gemiddeld verbruik levert dat maar 3,4 procent korting op je totale rekening op. Wat ook goed is om te weten, is dat sommige energiebedrijven een hoog bedrag aan vaste kosten rekenen, maar lage tarieven voor je daadwerkelijk verbruik. Als je veel energie verbruikt is dat voordelig, maar als je weinig verbruikt juist niet.

4. Wat zijn de voorwaarden?
De ene energieleverancier heeft betere voorwaarden dan de andere. Lees ze door en let op of je bijvoorbeeld een boete krijgt als je niet op tijd betaalt en of je kosteloos - op ieder moment - kunt overstappen.

Met dank aan Consuwijzer

RTL Nieuws
`