Nederland

VVD'ers in opspraak: een lijstje

27 februari 2015 14:06 Aangepast: 24 maart 2015 11:01
Beeld © ANP

Mark Verheijen is niet de enige VVD'er die de afgelopen tijd in opspraak is gekomen. Vooral vorig jaar was het raak bij de liberalen. Een opsomming.

Fred de Graaf: de Eerste Kamervoorzitter moet in 2013 aftreden omdat hij ervoor zorgt dat PVV-leider Geert Wilders niet bij de parlementariërs hoort die het koningspaar op 30 april bij de kroning begeleiden in de Nieuwe Kerk.  

Jos van Rey: de afgetreden wethouder van Roermond komt in 2013 opnieuw in opspraak, omdat hij - beschuldigd van corruptie - als lijstduwer op de VVD-lijst staat voor de VVD bij de gemeenteraadsverkiezingen. De landelijke partijtop moet eraan te pas komen om de 'onderkoning van Roermond' te overtuigen zich terug te trekken. Justitie maakt in oktober 2014 bekend dat Van Rey wordt vervolgd vanwege 'actieve ambtelijke omkoping, verkiezingsfraude, passieve ambtelijke omkoping en het witwassen van ruim 175.000 euro'. Hij moet in januari 2015 voor de rechter verschijnen.

ZIE OOK: Hoe Jos van Rey in de beklaagdenbank belandde

Frans Weekers: Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers overleeft in de nadagen van 2012 een debat over zijn integriteit, vanwege een enorm billboard met Weekers erop, dat is betaald door Van Rey. In april van 2013 gaat het opnieuw bijna mis. Ditmaal kost fraude met huur- en zorgtoeslagen door Bulgaren de staatssecretaris bijna de kop. Die fraude blijkt al jaren aan de gang, maar Weekers zegt pas kort voor de commotie op de hoogte te zijn gesteld. Hij overleeft een motie van wantrouwen aanvankelijk maar net, maar uiteindelijk worden deze kwesties hem politiek fataal en stapt hij begin 2014 op.

Köksal Gör: VVD'er Köksal Gör stopt in 2013 als Statenlid van de provincie Noord-Holland, omdat hij in opspraak komt vanwege het beheren van mosliminternaten. Gör zegt dat het niet om internaten gaat, maar om studentenwoningen.

Mark Verheijen: Het VVD-Kamerlid komt in november 2014 in opspraak. Hij zou als wethouder in Venlo aanzienlijke bedragen hebben ontvangen van een omstreden projectontwikkelaar, meldt Elsevier. De VVD ontkent dit, en zegt dat het geld niet naar de campagnekas van Verheijen is gegaan, maar naar de algemene campagnekas van de VVD. In Februari 2015 komt hij opnieuw in opspraak. Zo zou onterecht duizenden euro's hebben gedeclareerd. Ook organiseerde Verheijen in 2012 een campagnefeestje voor de VVD op de Floriade. Volgens het AD heeft de VVD nooit iets betaald voor de bijeenkomst. Terwijl de -met belastinggeld betaalde - Floriade sterk afhankelijk was van dit soort inkomsten. 

Kathalijne de K.: De fractieleider van de VVD in de gemeente Stichtse Vecht zit al een paar dagen in de cel. Dat wordt in februari 2015 bekend. De K. wordt verdacht van witwassen en het op grote schaal kweken van hennep.​ Eerder kwam ze al in het nieuws omdat ze wordt verdacht van het lekken van geheime informatie over de burgemeestersbenoeming in Maarssen, eind vorig jaar. Maarssen behoort tot de gemeente Stichtse Vecht.

 

RTL Nieuws
`