Excellente scholen

'Regelluwe' school mag vijf jaar experimenteren

06 november 2014 05:36 Aangepast: 06 november 2014 11:06
Beeld © ANP

Zo'n 20 scholen in het voortgezet en het basisonderwijs mogen de komende vijf jaar zelf bepalen hoe ze les geven.

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs wil voor dit experiment op deze scholen de regels aanpassen zodat ze ruimte krijgen om plannen uit te voeren of nieuwe ideeën te bedenken.

Excellente scholen
Hij wil zo nagaan wat 'regelluwe' scholen doen met de geboden ruimte en wat het effect is. Scholen die in 2013 de kwalificatie excellent kregen, kunnen in aanmerking komen voor de proef.

ZIE OOK: Bekijk welke scholen bij jou in de buurt 'excellent' zijn

Dekker wil eerst nagaan welke ruimte de scholen willen, zodat hij kan zien welke regels uitgeschakeld kunnen worden. Zelf denkt hij aan regels over de opleidingsduur, de lestijd of de verantwoording. Maar hij is benieuwd naar andere ideeën.

Goedkeuring ouders
De proef zal in het schooljaar 2015-2016 beginnen en vijf jaar duren. Dat is volgens Dekker voldoende tijd om na te gaan wat het effect is van het schrappen van regels. Een onafhankelijke commissie zal de resultaten in de gaten houden. Het CDA had om een proef gevraagd.

ZIE OOK: Bollebozen mogen nog eerder op examen

De toegankelijkheid van het onderwijs en de financiële verantwoording mogen overigens niet in het geding komen. De staatssecretaris gaat er ook van uit dat de scholen vooraf goedkeuring voor deelname aan het experiment krijgen van ouders, leerlingen en leraren.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore