EditieNL

Presteren met peper: een pittige klus

07 november 2014 15:10 Aangepast: 08 januari 2015 01:23

De Deen Claus Pilgaard heeft een megapopulair YouTube-kanaal: filmpjes van mensen die hete pepers eten en dan muziek maken. Presteren met pepers: dat kan even lastig uitpakken.

Neem het filmpje waarin een heel orkest voor het optreden een hete peper naar binnen werkt. Na een tijdje zweet de violist zo hard, dat het lijkt alsof hij een marathon achter de rug heeft. Een andere muzikant huilt als een klein kind. De filmpjes van Claus Pilgaard, alias Chili Claus, zijn een online kijksensatie.

De kracht van pepers
Pepers maken veel los, zo blijkt. Niet alleen bij de lachspieren, maar bij allerlei lichaamsprocessen. Het is allemaal de schuld van de stof capsaïcine, vertelt voedingsfysioloog Rien Vervoort. "Deze stof stimuleert zenuwen die op je tong zitten die gevoelig zijn voor hitte en pijn, wat een branderig gevoel geeft. En het stimuleert de stofwisseling: je valt er dus van af."

Heet, heter, heetst

Thumbnail

Om te bepalen hoe scherp een peper is, wordt de Scovilleschaal gebruikt. De concentratie capsaïcine wordt daarmee gemeten. Een gemiddelde Nederlander vindt een gerecht met 500 tot 1.000 Scoville-eenheden (SHU) pittig. De rode of groene peper die in de supermarkt ligt, scoort 10 tot 30.000 eenheden.  Een Madame Jeanette, in de toko makkelijk te krijgen, scoort zo'n 350.000 eenheden. 

De allerheetste peper is de Trinidad Moruga Scorpion. Die is zo heet, dat koks die met deze peper koken maskers opdoen. 

Peperfilmpjes
Smaken verschillen. Wat de een als 'een beetje pittig ervaart', vindt de ander de hel op aarde. Dat blijkt wel uit de video's van Chili Klaus.

`