Berging wrakstukken MH17

'Bergen wrak MH17 mogelijk vertraagd'

09 november 2014 17:59 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Alexander Hug Beeld © ANP

De veiligheidssituatie in Oost-Oekraïne is zeer onzeker en dat kan voor vertraging zorgen bij het terugbrengen van de MH17-wrakstukken naar Nederland. Daarvoor waarschuwt Alexander Hug van de OVSE in Oekraïne in een interview met RTL Nieuws.

Hug was de man die meteen de ramp met de MH17 in het rampgebied was en voor de OVSE de situatie in het gebied in de gaten houdt.

ZIE OOK: Het hele interview met Alexander Hug

Meteen na de ramp met MH17 was Alexander Hug ter plekke. En wat hij zag, vergeet hij nooit meer. "Toen we terug waren in het hotel en terugblikten op de dag, beseften we dat we dingen hebben gezien die een mens niet snel vergeet. Of misschien wel nooit."

De veiligheidssituatie in Oost-Oekraïne is op dit moment zo onzeker, dat het voor vertraging kan zorgen bij het terugbrengen van de wrakstukken en de menselijke resten van de slachtoffers. "De veiligheidssituatie, de vernietigde infrastructuur en de zorgvuldige planning kan leiden tot vertraging. Die vertraging is gerechtvaardigd, om niet meer levens te riskeren." Ook de aankomende winter in het rampgebied kan voor problemen zorgen.

ZIE OOK: Wie gaat het MH17-wrak bergen? En 6 andere vragen

In Nederland was er de afgelopen dagen discussie of er nou wel of niet gesproken met pro-Russische rebellen. Premier Rutte zegt dat Nederland de rebellen niet erkent en ook niet mee onderhandelt. Vorige week kwam er plotseling een akkoord over het bergen van de wrakstukken.

Vice-premier Asscher kon niet uitsluiten dat er met rebellen gesproken is. Hug bevestigt nu dat Nederlanders bij de gesprekken zijn geweest: "De onderhandelingstafel is voor de OVSE-missie en de leiders van rebellen. Om technische redenen zijn er Nederlanders aanwezig geweest, maar niet in directe betrokkenheid bij onderhandelingen."

ZIE OOK: Het hele interview met Alexander Hug

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore