Nederland

Mogelijk geen spiraaltje meer bij huisarts

11 november 2014 07:17 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © ANP

Huisartsen krijgen nu nog 55 euro voor het plaatsen van een spiraaltje, maar volgend jaar wordt dat naar 18 euro teruggebracht.

Huisartsen dreigen om die reden geen spiraaltjes meer te plaatsen bij vrouwen, meldt de Volkskrant. Veel huisartsen zeggen vrouwen weer te gaan verwijzen naar het ziekenhuis, dat rond de 500 euro vraagt.

Omgekeerde prikkel
Dat zeggen de Landelijke Huisartsen Vereniging en de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen. Hun leden zijn verontwaardigd: vroeger werden spiraaltjes vooral gezet door gynaecologen, maar om geld te besparen zijn huisartsen jarenlang aangemoedigd deze zorg over te nemen.

Maar huisartsen winden zich op over het lage bedrag per spiraaltje. "Dit is zo'n omgekeerde prikkel", zegt vicevoorzitter Bram Stegeman van de LHV. "Het is een idiote gedachte dat je iets kunt stimuleren door er minder voor te betalen. Ook goedwillende huisartsen zullen straks zeggen: ja, ik ben gekke Henkie niet. Wij hebben veel huisartsen die nu zeggen: dan doe ik het niet meer. Dit is gedoemd te mislukken. Wij kunnen het niet uitleggen. Het maakt de zorg alleen maar duurder."

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore