Nederland

Rokende zwangere wordt stevig aangepakt

12 november 2014 07:44 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © ANP

Roken tijdens de zwangerschap, er zijn nog altijd veel vrouwen die het - dagelijks - doen. Vooral onder lager opgeleiden is het een groot probleem. Daarom wordt roken door zwangeren nu steviger aangepakt.

Gynaecologen, verloskundigen en het Trimbos-instituut hebben samen een beleid opgesteld dat zwangere vrouwen van hun sigaretten af moeten krijgen en houden. En ook hun partners moeten met het beleid van het roken afgeholpen worden. Dat schrijft het AD.

ZIE OOK: Jaarlijks tien vrouwen dood bij zwangerschap of bevalling

Het is de bedoeling dat rokers een paar keer een kwartier lang uitleg krijgen over de gevolgen van roken voor de baby, zowel tijdens de zwangerschap als wanneer het kindje geboren is. Daarnaast krijgen ze begeleiding bij het stoppen of hulpmiddelen om die sigaret te laten liggen. Artsen en verloskundigen houden elkaar op de hoogte van de vorderingen van het traject, waardoor zij er samen op in kunnen springen als dat nodig is.

Kinderen in de rook
Sanne de Josselin de Jong van Trimbos zegt in de krant: "We willen zo het roken van vrouwen en hun partner tijdens de zwangerschap beter aanpakken, maar ook voorkomen dat ze na de geboorte weer gaan roken. Want 100.000 kinderen tussen de 0 en 4 jaar zitten ook in de rook."

ZIE OOK: 3D-poppetje van je foetus: schattig?

Vrouwen die niet uit zichzelf stoppen als ze zwanger zijn of willen worden, zijn volgens hoogleraar verslavingszorg Arie Dijkstra 'hardcore verslaafden', mensen die zeer intensieve begeleiding nodig hebben. "Deze mensen hebben al duizend keer gehoord dat hun gedrag verkeerd is." Volgens Dijkstra beseffen laagopgeleiden niet altijd hoe groot de gevaren van roken voor hun baby zijn.

11.000 kinderen per jaar
Maar die gevaren zijn wel degelijk groot. Jaarlijks worden minstens 11.000 kinderen in Nederland door roken tijdens de zwangerschap blootgesteld aan het risico op onder meer vroeggeboorte, groeiachterstand, wiegendood en gedragsstoornissen. Als geen enkele zwangere vrouw een sigaret zou opsteken, zou het aantal kinderen dat rond de geboorte overlijdt, met 10 procent afnemen.

Het anti-rookbeleid wordt om te beginnen door 90 samenwerkingsverbanden van verloskundigen omarmd.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`