Ophef om Zwarte Piet

'Donkere kinderen worden ermee gepest'

12 november 2014 17:13 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Sunny Bergman en Perez Jong Loy in de rechtbank Beeld © ANP

Zwarte Piet is racisme, vindt Perez Jong Loy. "Ik heb geen begrip voor Nederlanders die zich beledigd voelen. Als we het hebben over tradities afpakken, kunnen zij daar nog wel een puntje aan zuigen."

Hij wil dat Zwarte Piet wordt afgeschaft: "Je hoort continu: het is een kinderfeest. Maar in de hele discussie hoor je mensen nooit over donkere kinderen die ermee worden gepest, die het heel moeilijk hebben. Vooral kinderen die in dorpen wonen en daar alleen staan. Als men er voor uitkomt, pleegt men sociale zelfmoord."

ZIE OOK: Rijksmuseum mengt zich in Pietendiscussie

De overgrootmoeder van de moeder van Jong Loy was tot slaaf gemaakt. En de Zwarte Piet-traditie is volgens hem overduidelijk onderdeel van dat Nederlandse slavernijverleden, blijkt uit de vele afbeeldingen en schilderijen. "Mensen weigeren de overeenkomsten te zien. Je zou verwachten dat mensen in hun eigen vaderlandse geschiedenis duiken. Dat ze zich beter inleven in de motieven van tegenstanders van Zwarte Piet", zegt Jong Loy. "Maar ze blijven koppig vasthouden en zeggen dat hun traditie wordt afgepakt."

"Mijn naam is een slavennaam. Er is geen enkele oorspronkelijke Afrikaan met zo’n naam. Zelfs daarvan zijn wij beroofd"

Daar kan hij zich boos om maken. "Maar mijn tradities dan? Mijn geloof, mijn land, mijn waardigheid, mijn religie en cultuur: die zijn vernietigd. Mijn naam is een slavennaam. Er is geen enkele oorspronkelijke Afrikaan met zo’n naam. Zelfs daarvan zijn wij beroofd. Mijn voorvaders zijn totaal ontmenselijkt."

Emoties lopen hoog op in de Zwarte Piet-discussie, maar Jong Loy vindt dat vooral het pro-pietenkamp zich daar schuldig aan maakt. "Er zijn geweldsincidenten geweest en die werden gepleegd door voorstanders van Zwarte Piet. In beide gevallen, die op tv waren, ging het om vrouwen, in beide gevallen was er politie die er bij stond en er naar keek, maar niet handelend optrad. Ik ken mensen die worden bedreigd en belaagd. Het is merkwaardig dat autoriteiten daar niet tegen optreden. Uit het kamp van de tegenstanders is nooit haatmail verspreid en worden nooit dreigementen geuit. Dat wordt wel eens gesuggereerd, maar dan is er nooit bewijs voor geleverd."

Vandaag oordeelde de Raad van State dat Amsterdam vorig jaar terecht een vergunning heeft afgegeven voor de intocht van Sinterklaas. Jong Loy ziet dat niet als een nederlaag. "Het is jammer dat de rechter geen duidelijk standpunt heeft ingenomen, maar de uitspraak is ook hoopgevend. Iedere burger kan vanaf nu aangifte doen bij onder meer een strafrechter, het OM of bestuursrechter tegen alle mensen die Sinterklaas met Zwarte Piet organiseren." 

Of die aangifte er gaat komen, moeten Jong Loy en zijn medestanders nog beslissen. Maar als er een strafzaak van komt, ontspringt geen enkele ‘medeplichtige’ de dans. Ook burgemeester Eberhard van der Laan niet, die 'commerciële sinterklaasliedjes heeft opgenomen in zijn werkkamer'.

ZIE OOK: Voorzitter intocht Haarlem bedreigd om Bloemenpieten

In een recent interview werd gesuggereerd Jong Loy geld wil zien voor nazaten van slaven. Het zou gaan om een miljardenfonds, het om zeep helpen van Zwarte Piet zou de eerste stap zijn. "Dat verband ik heb ik nooit gelegd. De journalist heeft ervan gemaakt wat zij zelf wilde. Er wordt de indruk gewekt dat we deze zaak tegen Zwarte Piet commercieel aanwenden. Dat is natuurlijk niet zo. Het gaat om een principiële zaak tegen racisme." 

"Ik betaal belasting om PowNews de mens van Afrikaanse en Caribische afkomst te laten beledigen"

Door dat slavernijverleden, zegt Jong Loy, hebben veel Nederlanders van Caribische en Afrikaanse komaf wel een structurele achterstand op alle belangrijke leefgebieden. In werkgelegenheid, onderwijs, gezondheidszorg, religie en rituelen. Om deze achterstanden in te halen moet geld beschikbaar worden gesteld, vindt onder meer de VN die vanaf 2015 het Decennium van de Afrikaanse Mens laat beginnen. Maar dat is slechts één van de pogingen om 'de mens van Afrikaanse komaf op hetzelfde ontwikkelingspeil te krijgen als westerse mensen'.

"We willen niet meer dan anderen, we willen alleen maar gelijke kansen. En die zijn er niet." En dat die kansen worden gecreëerd met belastinggeld: "Van mijn belastinggeld worden nu ook de sinterklaasprogramma’s van de NTR betaald. Ik betaal belasting om PowNews bijvoorbeeld de mens van Afrikaanse en Caribische afkomst te laten beledigen."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`