Ophef om Zwarte Piet

PVV dient Zwarte Piet-wet in

12 november 2014 20:21 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © ANP

Om er voor te zorgen dat Zwarte Piet ook echt zijn zwarte kleur behoudt, heeft de PVV een nieuwe wet ingediend: de Zwarte Piet-wet.

In de wet komt onder meer te staan dat piet een donkere huidskleur, kroeshaar en rode lippen heeft. Dat moet volgens de PVV aan alle discussie een einde maken. Geert Wilders zou een heel weekend aan de wet (.pdf) hebben gewerkt. De PVV-leider kondigde de wet in september al aan.

ZIE OOK: 40 doodsbedreigingen voor Henk Westbroek om Zwarte Piet

De 'Zwarte Piet-wet' bepaalt dat gemeenten alleen mogen meewerken aan sinterklaasvieringen, waaronder de traditionele intocht, als Zwarte Piet ook echt zwart is of donkerbruin. Daarmee worden anderskleurige pieten verboden.
 
PVV-Kamerlid Martin Bosma schreef mee aan het voorstel. "Er is een oorlog aan de gang tegen Zwarte Piet. Ministers en burgemeesters zetten zich in om deze loyale helper een andere kleur te geven. Dat mag niet gebeuren. Onze cultuur mag niet van hogerhand worden aangetast. Deze wet moet Zwarte Piet beschermen", aldus Bosma.
 
 
Wilders en Bosma vinden het onzin dat Zwarte Piet iets te maken zou hebben met racisme of discriminatie.
 
Overigens is de kans dat de wet ook echt wordt ingevoerd klein.  Het is namelijk zo goed als uitgesloten dat de nieuwe wet een meerderheid in de Tweede Kamer haalt.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore