Berging wrakstukken MH17

Berging wrakstukken MH17 nu echt begonnen

16 november 2014 08:11 Aangepast: 08 januari 2015 01:23

Een Nederlands team is zojuist eindelijk begonnen met het bergen van de wrakstukken van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne. Dat laat de Onderzoeksraad voor Veiligheid weten.

De bergers konden eerder niet aan het werk omdat er onenigheid was met de pro-Russische rebellen in het gebied. Onder leiding van de OVSE zijn er  afspraken gemaakt tussen Nederland en de rebellen.

ZIE OOK: Wie bergt het wrak van de MH17? En zes andere vragen

Het gaat om dezelfde experts die afgelopen week al hebben gezocht naar menselijke resten. Ze worden op de crashsite geholpen door de lokale rampendienst. Het is de verwachting dat de berging enkele dagen gaat duren. De wrakstukken liggen allemaal nog in rampgebied dat enkele kilometers beslaat.

Wrakstukken naar Nederland
De geborgen wrakstukken worden eerst verzameld op een locatie bij de plaats van het ongeluk. Daarna worden ze met diepladers vervoerd naar Charkov, van waaruit de wrakstukken naar Nederland worden gebracht. Wanneer en hoe dat gebeurt, kan de Onderzoeksraad nog niet zeggen.

Niet alle wrakstukken worden geborgen. De OVV heeft een 'verlanglijst' met specifieke vliegtuigdelen die ze graag wil onderzoeken, omdat die mogelijk meer licht werpen op de toedracht van de crash.

ZIE OOK: Dit zijn de slachtoffers van de ramp met de MH17

Het bergen van de wrakstukken gebeurt onder de verantwoordelijkheid van de (Nederlandse) Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). De OVV leidt het internationale onderzoek naar de oorzaak van de ramp, waarbij 196 Nederlanders om het leven kwamen.

De veiligheidssituatie op de rampplek is en blijft fragiel en elke dag wordt gekeken of werkzaamheden op de rampplek mogelijk zijn, zegt de Onderzoeksraad.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore