Nederland

CDA: Zorgverzekeraars moeten afblijven van reserves

19 november 2014 07:50 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Archieffoto. Medicijnen in apotheek. Beeld © ANP

Het geld dat zorgverzekeraars kregen toen het Ziekenfonds werd opgeheven, mag niet naar beleggers en risicovolle investeringen gaan. Dat vindt het CDA, dat wil dat het bedrag uiteindelijk naar de zorg gaat.

Het gaat om een potje waarin 1,3 miljard euro zit. Zorgverzekeraars mogen pas in 2016 aan dat geld komen. Tien jaar geleden, toen de Zorgverzekeringswet werd hervormd, kregen de zorgverzekeraars het bedrag als reserve. Het geld was overgebleven van het oude Ziekenfonds.

Kwaliteit zorg verbeteren
Met toenmalig minister Hans Hoogervorst werd afgesproken dat zorgverzekeraars pas na 2016 winst mogen gaan uitkeren over dat geld. Het CDA wil dat die afspraak wordt teruggedraaid.

"Ik wil dat dat geld uiteindelijk wordt besteed aan de kwaliteit van de zorg, en niet dat het straks gaat naar risicovolle investeerders en beleggers", zegt CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot. "De premie stijgt op dit moment, het eigen risico stijgt, en mensen krijgen minder keuzevrijheid in de zorg. Dan moet er dus ook meer geld in de zorg terechtkomen."

Dementie
Je kunt volgens het CDA namelijk genoeg andere en betere dingen doen met het geld. Bruins Slot: "Het geld kan bijvoorbeeld veel beter naar het verbeteren van de zorg voor dementie. Dementie wordt de komende jaren de grootste doodsoorzaak, heel veel mensen zullen dementie krijgen. Daar moeten we dus heel goede zorg voor krijgen en daar zijn nog veel stappen in te ondernemen. Laten we het geld daarvoor gebruiken."

Vandaag praat de Tweede Kamer met de minister en staatssecretaris over de zorgbegroting.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`