Economie

'Ik wil Google-resultaten geschikt maken voor kinderen'

19 november 2014 15:02 Aangepast: 21 november 2014 18:52
Beeld © Screenshot Toekomstmakers

Het internet is gericht op volwassenen. Zoekmachines geven veel, vaak te moeilijke en irrelevante informatie als kinderen ergens naar zoeken. WizeNoze zet teksten, plaatjes en video's online om naar leeftijdspecifieke content.

"Iedereen die kinderen heeft, weet dat online zoeken een probleem is", stelt Diane Janknegt, bedenker van WizeNoze. Zelf is ze moeder van drie kinderen, een jongen van zes en twee meisjes van negen en tien jaar oud. Ze helpt haar kinderen regelmatig met schoolopdrachten, zoals spreekbeurten en boekverslagen. "Ik heb daardoor aan den lijve ondervonden hoe moeilijk het is om relevante informatie te vinden die geschikt is voor kinderen. Daar moest iets op te vinden zijn." 

ZIE OOK: Online zoekmachine voor kids en de strijd met start-ups

Technologie kan en moet worden gebruikt om innovatie en grote dromen te verwezenlijken, vindt Janknegt. Haar droom, als moeder en als zakenvrouw, is om geschikte bronnen voor kinderen aan te bieden in zoekmachines. "Tekst vooral, maar ook plaatjes en video's. 78 procent van de peuters en kleuters zijn al online, je kunt niet vroeg genoeg beginnen."

In dezelfde periode waarin het idee voor WizeNoze langzaam vorm begon te krijgen in het hoofd van Janknegt, ontmoette ze prof. dr. Theo Huibers. "Hij had net een onderzoek voor de Europese Unie gedaan, waarin hij kijk hoe zoekmachines kunnen en moeten worden aangepast voor kinderen", vertelt Janknegt. "Samen vormen we een goede combinatie: hij heeft de wetenschappelijke kennis, ik zorg voor de zakelijke kant." 

ZIE OOK: Pizza bezorgspel wint Hackathon

Als het aan Janknegt ligt maken alle sites die inhoud voor kinderen bieden, zoals educatieve uitgeverijen, maar ook nieuwssites en sites van attractieparken binnenkort gebruik van WizeNoze. Als kinderen nu zoeken krijgen ze vaak informatie waar ze niets mee kunnen. "Als je bijvoorbeeld op 'kameel' zoekt, komt eerst de Wikipedia-link en daarna een site voor christelijke boeken tevoorschijn. Daar hebben kinderen niets aan." Met WizeNoze kunnen kinderen aangeven hoe oud ze zijn en krijgen ze geschikte en begrijpelijke bronnen in beeld.

Kids
Elke week wordt WizeNoze getest door kinderen. "Iedere keer weer verrassen ze ons." Zo zocht een groep kinderen een keer naar informatie over de Romeinen. Een meisje belandde op een site met verschillende tabs, waaronder eentje voor 'kids'. "Daar klikte ze niet op, ze verdwaalde vervolgens helemaal in de site." Toen haar werd gevraagd waarom ze niet op 'kids' klikte, zei ze dat Romeinen geen kids zijn. "Daar sloegen we steil van achterover: kinderen denken niet in categorieën. Dus zo'n tab werkt niet." 

Geen Google For Kids
De toepassing WizeNoze draait mee op de achtergrond van websites die het hebben aangekocht. "Het is geen Google for Kids", benadrukt Janknegt. "Mochten we de komende jaren enorm veel bronnen verzamelen, dan gaan we daar misschien wel over nadenken." Voor nu wil WizeNoze er voor zorgen dat kinderen niet verstrikt raken in ongeschikte online bronnen. 

RTL Z Toekomstmakers
`