Nederland

'Regel vóór de winter opvang voor illegalen'

20 november 2014 05:28 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © ANP

Nog voor de winter moeten illegalen worden opgevangen. Dat eisen oppositiepartijen in de Tweede Kamer, vanmiddag bij een debat over het opvangbeleid.

De Raad van Europa oordeelde vorige week dat Nederland uitgeprocedeerde asielzoekers bed, bad en brood moet bieden. Het kabinet wacht met een besluit hierover tot na de winter, maar de oppositiepartijen vinden dat te lang duren.

ZIE OOK: Bed, bad en brood voor illegalen: Teeven wacht af

"Mensen horen in de winter niet op straat te staan. Het kan best zijn dat je ervan baalt dat je die opvang moet regelen, maar je moet je plichten nakomen", zegt Sharon Gesthuizen van de SP.

Voor de winter
De oppositie hoopt dat de PvdA de opvang nog voor de winter steunt, want dan is er een meerderheid. Gerard Schouw van D66: "De PvdA zal moeten kiezen. Kiezen ze voor een humaan asielbeleid zoals ze beloofd hebben of gaan ze mee in het smoesje van staatssecretaris Teeven: we beslissen pas na de winter."

Sommige gemeenten willen zelf voor de winter opvang regelen. De ChristenUnie vindt dat Teeven daar geld voor beschikbaar moet houden. "Ik vind dat we vanuit het Rijk 13 miljoen euro beschikbaar moeten stellen voor de komende drie maanden", zegt Joel Voordewind. 

ZIE OOK: Raad van Europa: Nederland moét illegalen opvangen

De PvdA zegt in een reactie dat Teeven in overleg moet met de gemeenten. De plannen van de oppositie vindt de PvdA echter voorbarig. 

RTL Nieuws / ANP
`