Nederland

Eeuwige jeugd? Onderzoekers weten veroudering terug te draaien

24 maart 2017 07:26 Aangepast: 24 maart 2017 11:06

Wetenschappers van het Erasmus MC hebben een manier ontwikkeld om veroudering te keren. Met behulp van een zelfontwikkeld stofje werden muizen fitter en alerter. Ook kregen ze een vollere vacht en gingen hun organen weer beter functioneren.

De ontdekking kan helpen bij verder onderzoek naar hoe mensen gezonder oud kunnen worden. En hoe ze weer gezonder kunnen worden als ze eenmaal kwalen hebben ontwikkeld. Het geneesmiddel lijkt ook te werken tegen bepaalde uitbehandelde vormen van kanker.

"Bij de muizen was het effect enorm. Ze gingen na drie weken twee tot drie keer zoveel rennen in hun loopwieltjes, hun orgaanfunctie verbeterde en ze kregen na tien dagen weer meer haargroei", zegt verouderingsbioloog van het Erasmus MC Peter de Keizer.

Nieuw weefsel

De cruciale stof in het onderzoek is een klein eiwit, Proxofim, dat makkelijk in cellen doordringt. Het pakt cellen aan die een rol spelen bij veroudering.

Het gaat dan om de cellen die zijn gestopt met delen, maar niet echt dood zijn. Proxofim maakt de cellen dood en zet de omliggende stamcellen aan om nieuw weefsel te maken.

Op mensen testen

De wetenschappers hebben Proxofim nog alleen getest op muizen. Ze hopen het onderzoek over een jaar of twee uit te breiden naar patiënten met agressieve vormen van kanker. Nog later willen ze het onderzoek uitbreiden naar ouderdomskwalen.

Kijk naar de uitleg van onderzoeker Peter de Keizer bij RTL Late Night:

Meer op rtlnieuws.nl:
'Borsten verouderen het snelst'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore