Privacyschending basisscholen

Scholen spelen privégegevens leerlingen door naar uitgevers

25 november 2014 18:10 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
(Archieffoto) Beeld © ANP

Gegevens van jonge kinderen worden in grote hoeveelheden door basisscholen verstrekt aan bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws.

Het gaat om de ontwikkelaars van lesprogramma's op de computer. Dagelijks verwerken die met naam en toenaam de vorderingen van de leerlingen die met hun programma's werken. Volgens experts overtreden scholen en uitgevers daarmee de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

ZIE OOK: Ouders: Stop doorsluizen gegevens basisschoolleerling

Bijna alle basisscholen verstrekken persoonsgegevens van kinderen aan een stichting van de uitgevers Malmberg, Zwijsen, ThiemeMeulenhoff en Noordhoff. Die server heet Basispoort. Die uitgevers koppelen die aan de prestaties die leerlingen behalen binnen de leeromgeving.

Volgens Gerrit-Jan Zwenne, hoogleraar privacy, kleven er grote juridische bezwaren aan deze constructie. "Het zijn bijzonder gevoelige gegevens. Wat er gebeurt aan oefeningen en toetsen, zegt heel veel over het kind. Dus je kunt daar allemaal extra waarborgen verlangen. Het minste is dat je als ouders moet zijn geïnformeerd." 

ZIE OOK: Vier vragen over de privacy van je schoolgaande kind

Ook hoogleraar computerveiligheid Bart Jacobs is kritisch: "Uitgeverijen hebben maar heel beperkte privacyverklaringen op hun website staan over wat ze met die gegevens doen. Volgens die verklaring kunnen ze het aan Jan en alleman verkopen. Ik begrijp dat ze zeggen dat ze dat niet zullen doen, maar deze gegevens zijn geld waard."

Volgens de PO-Raad zijn scholen niet gelukkig met deze grootschalige verstrekking van gegevens van leerlingen. Toch hebben de afzonderlijke basisscholen in de zomer van 2013 allemaal toestemming gegeven.

'Scholen met rug tegen de muur'
Ton ten Klooster, ICT-coördinator van zes scholen in Nijkerk, zegt daarover tegen RTL Nieuws dat scholen met de rug tegen de muur stonden: "Het alternatief was dat de leerlingen niet meer konden werken. Dat staat ook klip en klaar in de brief van de uitgevers. De enige manier om straks van de methodesoftware gebruik te kunnen maken, is via Basispoort."

Als de scholen niet hadden meegewerkt, waren de problemen groot geweest. "Dan kunnen de kinderen oefeningen niet doen: een groot deel van rekenen, taal, noem maar op, valt weg. Dat kun je niet meer gebruiken. Je had het te accepteren, anders had je geen toegang tot de software meer. Je had geen keuze."

Volgens de uitgevers is hun handelwijze niet in strijd met de wet, maar zijn zij wel bezig om betere afspraken te maken over privacybescherming.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore